„Zajlik
A lényeg

Mégis találkozik Trump Zelenszkijjel

27/09/2024 10:20

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Eddig úgy tűnt, hogy ilyenre aligha kerülhet sor. Most Trump bejelentette, mégis találkoznak a Trump-toronyban. Talán az ukrán elnök ki tudja szedni a Trumpból, hogyan tervezi egy nap alatt lezárni a háborút, ha megválasztják.

Bár a korábbi elnök, jelenlegi elnökjelölt és az ukrán elnök közötti üzengetésekből nem úgy tűnt, hogy Volodimir Zelenszkij amerikai tartózkodása idején létrejön a találkozó Donald Trump és az ukrán vezető között, úgy tűnik, Trump stábja végül megszervezte azt. Donald Trump ugyanis arról számolt be csütörtökön, hogy pénteken reggel a Trump-toronyban találkozik Zelenszkijjel – írja a Telex.

A hír azért is meglepő, mert a republikánus elnök-jelölt rendszeresen arról beszél, hogy ő nem adna támogatást Ukrajnának, illetve tett már olyan kijelentést is, miszerint ha ő lenne az amerikai elnök, egy nap alatt lezárulna a háború.

Zelenszkij amerikai útja során találkozott Joe Biden jelenlegi amerikai elnökkel, akinek bemutatta az ukránok „győzelmi tervét”, majd arra jutottak, hogy a további lépésekről szélesebb körben egyeztetnek csapataik. Kiderült, a két elnök október 12-én újabb találkozót tart a „győzelmi terv” jegyében, erre Németországban kerülhet sor.

Ugyanakkor még a csütörtöki elnöki randevú előtt a Fehér Ház részéről közölték, várhatóan továbbra sem engedélyezik az ukránoknak, hogy amerikai fegyverekkel mélységi támadásokat hajtsanak végre Oroszország magterületei ellen.

Zelenszkij találkozott Kamala Harris alelnökkel, a demokraták elnökjelöljével is. Harris azt mondta, továbbra is szilárd meggyőződése, hogy Ukrajnát lankadatlanul támogatnia kell az USA-nak. Beszélt az utóbbi időben a tengerentúlon is egyre népszerűbb területet a békéért elképzelésről. „Ez emlékeztet Putyin álláspontjára – mondta. – Ő azonban nem békét, hanem kapitulációt javasol. Ez veszélyes és elfogadhatatlan.”