„Zajlik
A lényeg

Megjelent Orbán Viktor és a kormány határozata a csádi misszióról

9/09/2024 17:54

| Szerző: Klubrádió

A két határozat kihirdetését annyira fontosnak tartották, hogy napközben jelent meg a Magyar Közlöny.

A Magyar Közlönyben megjelent a kormányhatározat a sokak által vitatott katonai együttműködésről Csáddal.

Ebben az áll: a kormány egyetért a Magyarország Kormánya és a Csádi Köztársaság Kormánya között létrejött védelmi együttműködési megállapodással, valamint a Magyarország Kormánya és a Csádi Köztársaság Kormánya között a Csádi Köztársaság területén állomásozó magyar kontingens jogállásáról, a katonai együttműködésről és segítségnyújtásról szóló megállapodás bemutatott szövegével, és felhatalmazza a honvédelmi minisztert vagy az általa kijelölt személyt a megállapodások bemutatott szövegének – a megerősítés fenntartásával történő – végleges megállapítására. Egyúttal elfogadja a megállapodások kihirdetéséről szóló törvénytervezetet, és elrendeli a megállapodások szövegének végleges megállapítását követően annak benyújtását az Országgyűléshez.

Ehhez kapcsolódik a miniszterelnök személyes határozata az érintett minisztereknek adott felhatalmazásról, amely kimondja: „felhívom a honvédelmi minisztert, a külgazdasági és külügyminisztert, valamint az igazságügyi minisztert, hogy a megállapodás létrehozását követően a megállapodás szövegének végleges megállapítására adandó felhatalmazásról szóló határozat tervezetét haladéktalanul terjesszék a Kormány elé”.

E két határozat kihirdetését annyira fontosnak tartották, hogy nap közben, kora délután jelent meg a Magyar Közlöny, ami hónapok óta nem fordult elő – emeli ki a hvg.hu.

A tavaly elfogadott parlamenti határozat szerint kétszáz katona állomásozna Csádban "a magyar állampolgárok és gazdasági érdekek védelme érdekében". Ezzel összefüggésben vasánap Magyarországra látogatott a csádi elnök, Mahamat Idriss Déby Itno. A magyar-csádi kapcsolatépítésekben fontos szerepet kapott a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár is, aki a honvédelmi miniszter kabinetjének ad tanácsokat. Orbán kiemelt szerepet játszott a csádi kapcsolatok kialakításában és a magyar katonai misszió előkészítésében, videó is készült róla, amikor az afrikai országban idén januárban folytatott csádi-magyar előkészítő találkozókon részt vesz, bár láthatóan próbált inkognitóban maradni, kerülni a kamerákat.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)