„Köszönjük
A lényeg

Megvan az engedély, jöhet a kukacporral dúsított kenyér

28/01/2025 16:44

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs és zöldségkészítmények összetevőjeként is alkalmazhatják. 

Megkapta az európai uniós forgalomba hozatali engedélyt a lisztbogár lárvájából készült por – adta hírül a az Eunews.it

A tenebrio molitor latin néven ismert lisztbogár lárvája – vagyis a lisztkukac – UV-kezelt, porrá őrölt élelmiszertermék-összetevőként kerülhet a boltok polcaira.

 
lisztkukac
Facebook
 

A lisztkukac-por emberi fogyasztásra alkalmasságát négy éve hagyta jóvá az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA), és a jóváhagyást követő 20. nap után forgalomba is hozhatják, de csak bizonyos feltételekkel, ami azt jelenti, hogy a rovarfehérjeport kenyerek, édes és sós péksütemények, tésztafélék, burgonyából készült termékek, sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs és zöldségkészítmények összetevőjeként alkalmazhatják. 

A bogaras ételek honi perspektívái egyelőre nem túl fényesek, Nagy István agrárminiszter például már 2023-banjelezte: a rovarevéssel  hagyományaink, kultúránk és életmódunk kerülne válságba. Nem szorulunk rá – szegezte le.