Megvan az engedély, jöhet a kukacporral dúsított kenyér
28/01/2025 16:44
| Szerző: Klubrádió
| Szerkesztő: Bárkay Tamás
Sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs és zöldségkészítmények összetevőjeként is alkalmazhatják.
Megkapta az európai uniós forgalomba hozatali engedélyt a lisztbogár lárvájából készült por – adta hírül a az Eunews.it
A tenebrio molitor latin néven ismert lisztbogár lárvája – vagyis a lisztkukac – UV-kezelt, porrá őrölt élelmiszertermék-összetevőként kerülhet a boltok polcaira.
![](/data/articles/150/1500/article-150009/lisztkukac.jpg)
A lisztkukac-por emberi fogyasztásra alkalmasságát négy éve hagyta jóvá az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA), és a jóváhagyást követő 20. nap után forgalomba is hozhatják, de csak bizonyos feltételekkel, ami azt jelenti, hogy a rovarfehérjeport kenyerek, édes és sós péksütemények, tésztafélék, burgonyából készült termékek, sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs és zöldségkészítmények összetevőjeként alkalmazhatják.
A bogaras ételek honi perspektívái egyelőre nem túl fényesek, Nagy István agrárminiszter például már 2023-banjelezte: a rovarevéssel hagyományaink, kultúránk és életmódunk kerülne válságba. Nem szorulunk rá – szegezte le.