„Köszönjük,
A lényeg

Megvan, hol lesznek az új traffipaxok Budapesten

4/07/2024 14:46

| Szerző: Klubrádió

A következő hetekben éles üzemben már bírságolja is a rendőrség a szabályszegőket.

A Fővárosi Önkormányzat tavaly megkezdte a fixen telepített – a traffiboxokkal ellentétben- állandóan működő sebességmérő kamerák telepítését, írja Karácsony Gergely Facebook-oldalán.

A főpolgármester úgy folytatta: a tavalyi év folyamán próbaként a Váci úton, a Duna Plaza mellett a korábban eltérő műszaki megoldással kihelyezett, majd megrongált sebességmérő kamerákat váltották ki. Az új eszközök már korábban kiépített infrastruktúrára épültek rá, és azóta is élesben üzemelnek.

 
 kép: Fővárosi Önkormányzat
 

Karácsony szerint az üzemeltetési költségek csökkentése érdekében az eredetileg tervezett 45 darab, egy-egy sáv mérésére alkalmas kamera helyett 26 darab olyan modernebb sebességmérő kamerát helyeztek el, amelyek összesen 46 sáv forgalmát képesek figyelni. A rendőrséggel folyamatosan egyeztetve, a balesetveszély mértékét és a rendelkezésre álló infrastruktúra adottságait figyelembe véve választották ki a telepítés helyszíneit az önkormányzat munkatársai. A sebességmérő kamerákat hitelesítette a mérésügyi hatóság. Ezt követően helyezték üzembe a kamerákat, amelyek a rendőrségi KAFIR rendszer tesztkörnyezetében jelenleg is működnek. A sikeres tesztüzemet és a fixen telepített sebességmérő kamerákat jelző közúti jelzőtáblák kiszerelését követően a következő hetekben kerül sor arra, hogy éles üzemben immár bírságolja is a rendőrség a szabályszegőket. A bírságbevétel a rendőrség bevételét képezi, az üzemeltetés költségei a Fővárosi Önkormányzatot terhelik – ismertette a városvezető.

A sebességmérő kamerák a közlekedésbiztonság szempontjából igen jelentős szerepet játszanak, azonban sajnálatos módon a szerda éjjeli, Árpád hídi tragédiát a forgalommal szemben közlekedő gépjármű vezetője okozta – jegyezte meg Karácsony Gergely. Hozzátette, az ilyen rendkívüli esetekben a sebességmérő kamerák sem nyújtanak védelmet.