„Zajlik
A lényeg

Milliomos-exodus Oroszországban és Ukrajnában

14/06/2022 14:40

A tehetősek egyre nagyobb aránya hagyja ott a háború által sújtott Ukrajnát, de Oroszországot is.

A Guardian cikkére hivatkozva írta meg a hvg.hu, hogy 2022-ben 15 ezernél is több orosz milliomos hagyja ott hazáját – ami általában egy ország összeomlásának az egyik első jele. Egy ideje megfigyelhető ez a tendencia, mely az utóbbi évtizedben egyre gyorsul. Az angol lap hivatkozik a londoni Henley & Partners – külföldi állampolgárok letelepedését segítő – cég adataira, melyek szerint év végéig a legalább 1 millió dollárral rendelkező orosz állampolgárok 15%-a hagyja maga mögött szülőhazáját.

Hasonló tendenciák megfigyelhetők a háború sújtotta Ukrajnában is, ahol a helyi 200 milliomos 42%-a emigrálhat külföldre.

A gazdagok leginkább az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot célozzák meg, de egy ideje nagyon népszerű az Egyesült Arab Emírségek is. További kedvelt desztinációknak számítanak Ausztrália, Szingapúr és Izrael, valamint Monaco, Mauritius és Málta. Utóbbira 300 új milliomos érkezését prognosztizálják. A kis EU-s szigetállam a világ egyik legdinamikusabb növekvő piacának számít, 10 év alatt 87%-os vagyonnövekedésével. Az Indiai-óceánban található Mauritius pedig a tehetősek számára afféle adóparadicsomnak számít az alacsony állami terhek miatt.