„Klubrádió

Minden vakcinagyártót felüllicitált a Moderna

16/11/2020 16:02

| Szerző: Klubrádió

Miután a Pfizer és a BioNTech bejelentette, hogy 90 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a vakcinájuk, megkezdődött a vakcinagyártók hajrája. Legutóbb az ugyancsak amerikai Moderna jelentette be, hogy a még fejlesztés alatt álló oltoanyaguk 94,5 százalékban bizonyult hatékonynak eddig. Nagy előnye, hogy sokkal könnyebben szállítható és tárolható.

November 9-én, hétfőn jelentette be a Pfizer, hogy a nemsokára az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet elé kerülő oltóanyaga 90 százalékos hatékonyságú. Az orosz Sputnik-V gyártói két nappal később 92 százalékos hatékonyságról számoltak be, noha ezt semmilyen adattal nem támasztották alá.

Az amerikai Moderna egyelőre előzetes eredményeiről számolt be. A jelenleg is fejlesztés alatt álló oltóanyagról azt állítják, hogy 94,5 százalékos hatékonyságot tapasztalnak a tesztelések során. Azt is hozzátették természetesen, hogy a tesztelések számával ez az érték még változhat.

Fotó: Pixabay
 

 

Legfontosabb előnye, hogy az oltóanyag 2 és 8 Celsius fokon is tárolható akár 30 napig is, -20 fokon pedig legfeljebb 6 hónapig stabil marad.

Ha valóban ilyen hatékony az oltás, és akár ez, akár a Pfizer oltása megkapja a szükséges engedélyeket, egy kis adag kész lehet belőlük még az év vége előtt. Mindkét oltást két dózisban kell beadni. A Pfizer és a BioNTech vakcinájából várhatóan 50 millió készül év végéig, a Modernáéból 20 millió, de csak az amerikai piacra. A Moderna vakcináját 30 ezer önkéntesen tesztelték, volt, aki placebót kapott. Két héttel azután, hogy mindkét adagot beadták, összesen 95 fertőzést regisztráltak, közülük 90 placebót kapott, nem az oltást – írja a 444.