„Klubrádió
A lényeg

MOK: Az intenzíven lévő koronavírus-fertőzöttek 70 százaléka oltatlan

3/12/2021 14:46

| Szerző: Klubrádió

A kormányzat nem közli, hogy a kórházban lévő koronavírusos betegek hány százaléka kapott oltást. A Magyar Orvosi Kamara viszont készített egy felmérést, amely ugyan nem reprezentatív, viszont több kórház intenzív osztályáról tartalmaz adatokat. Eszerint 125 intenzív osztályon kezelt beteg közül 87 oltatlan, ez majdnem 70 százalék. A MOK arra is felhívja a figyelmet, hogy a súlyos állapotban lévő oltatlanok között sok a fiatal.

Ahogy a 444 felhívja a figyelmet, ez a 30-70 százalék nem is mutatja a valódi kockázatát annak, hogy ki milyen eséllyel kerül intenzívre. Ugyanis felnőtt lakosságban több mint kétszer annyi oltott van, mint oltatlan. Ami azt jelenti, hogy sokkal több oltott közül lesz sokkal kevesebb intenzívre kerülő beteg.

A MOK kutatásában szereplő intenzíven lévő 38 oltott beteg közül 31 már több mint 4 hónapja kapott oltást. Ezért is fontos a szervezet megerősítése harmadik oltással.

A 125-ből 7 olyan beteg volt intenzíven, aki négy hónapon belül kapott oltást, közülük ketten a harmadik oltást is felvették.

A MOK arra is felhívja a figyelmet, hogy az oltottan intenzívre kerülők jellemzően 70-90 évesek. A súlyos állapotban lévő oltatlanok között ugyanakkor sok a 30 éves.

A 125 intenzíven lévő beteg közül 70 volt intubáltan lélegeztetve. Ezen felül 35 ember nem intubálva, de gépi segítséggel lélegzett.

A részletes adatszolgáltatás elősegítené, hogy az emberek beoltassák magukat és használják a járvány megfékezéséhez szükséges egyéni védekezőeszközöket – nyilatkozta a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a Klubrádiónak. Lénárd Rita azt mondta, az orvosok is alulinformáltak. A kormány hiába várja a betegek együttműködését, ha nem osztja meg a jelenlegi helyzettel kapcsolatos fontos adatokat. 

2021. december 03. A lényeg / Interjú, Lénárd Rita - 2021.12.03.
01:18
00:00

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)