„Klubrádió
A lényeg

Most már nem vinnék sehová a hegyvidéki Turul-szobrot az ellenzéki jelöltek

13/09/2021 21:11

| Szerző: Klubrádió

Azt, hogy pontosan mit kellene kezdeni a XII. kerületben álló, nyilas gyilkosok nevével még 2005-ben felállított, Turul-szoborral, amelynek történetét azóta folyamatosan viták és botrányok kísérik, nem tudják az ellenzéki előválasztás helyi jelöltjei. Abban egyetértenek, hogy másfél évtized után már nem kellene a helyéről elvinni.

Mindhárom hegyvidéki ellenzéki előválasztási jelölt egyetértett abban, hogy a XII. kerületi Turul-szobornak most már a helyén kell maradnia. A politikusok erről a Partizán előválasztási vitaműsor-sorozatában beszéltek hétfőn. A budapesti 3-as számú választókörzetben – amelyet a Fidesz 2020-ban 42 százalékkal nyert meg – a DK-s Komáromi Zoltán (aki mögé beállt az LMP és a Liberálisok is), a momentumos Hajnal Miklós (az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik plusz támogatásával), valamint a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt (ÚVNP) színeiben Visi Piroska indul. 

 
 A Turul-szobor a budapesti XII. kerületben, a Böszörményi út és Nagyenyed utca sarkán(Christo/Wikimedia Commons)
 

A több más kérdést is érintő vitáról a 444.hu-n közölt részletes beszámoló szerint Komáromi azzal érvelt, hogy ha elvinnék a hivatalosan a második világháború XII. kerületi áldozatainak 2005 óta emléket állító szobrot, azzal ugyanúgy erőből cselekednének, mint amikor a fideszes vezetés felállította. Szerinte súlytalanítani kellene a szobrot, hogy „ne lehessen a nácik találkozóhelye”, de elismerte, hogy nem tudja, mi lenne pontosan a legjobb megoldás. Szerinte le kellene ülni a lakosokkal, akár népszavazást is lehetne tartani.

Hajnal elvetette a népszavazást, mert túlságosan megosztott a kerület ebben a kérdésben. (Hasonlóról beszélt még 2020 elején Vágó István is, helyi DK-s politikus.) Viszont Hajnal azt mondta, meg kellene teremteni a kerületi nyilas rémtettek emlékezetét, ami most szinte teljesen hiányzik. A Turul esetében szerinte elegáns megoldást kell keresni, hasonlóan, ahogy a Szabadság téri megszállási emlékműnél is létrejött az Eleven Emlékmű.

Visi szerint ki kellene táblázni: a szobor a mementója annak, ahogy nem szabad bánni az áldozatokkal.

A Turul-szobor történetét felállítása óta, vagyis az elmúlt több mint másfél évtizedben folyamatosan viták és botrányok, valamint tüntetések kísérték. Az emlékmű szinte pontosan ott áll, ahol a turulszimbólumot szintén használó nyilas pártszolgálatosok lemészárolták honfitársaikat, és a talapzatára  2005-ben több nyilas gyilkos neve is felkerült, köztük a kerület fideszes polgármesterének, Pokorni Zoltánnak a nagyapjáé. A szobor történetéről Ács Dániel, a 444 munkatársa készített dokumentumfilmet A gyilkosok emlékműve címmel, ami részletesen bemutatja az 1944/45 telén a környéken végrehajtott mészárlások, kínzások történetét.