„Klubrádió
A lényeg

MTA: Állítsák le a Fertő tavi beruházást

21/12/2021 14:38

| Szerző: Klubrádió

Nem engedhető meg ekkora beruházás természetvédelmi területen, ezért közleményben kéri a Magyar Tudományos Akadémia a túlzó és a helyhez méltatlan projekt leállítását.

Hivatalos állásfoglalást tett közzé az MTA Biológiai Tudományok Osztálya, amelyben arra kérik az illetékeseket, hogy állítsák le a szállodaépítést a Fertő tónál.

"Természetvédelmi területen nem engedhető meg egy ekkora volumenű beruházás, ami egyébként a jövő generáció természethez és egészséges környezethez való jogát is veszélyezteti. Ezért kérjük a tervezett túlzó és a helyhez méltatlan beruházás leállítását, és egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztéssel való lecserélését" – idézi a 444 az közleményt.

 
Fertő tó, cölöpházak bontása markolóval (fotó: Brenner Koloman, Jobbik / Facebook)
Facebook
 

A beruházást a Greenpeace és számos nemzetközi szervezet is ellenzi, és az osztrák kormány is erőteljesen kifogásolja.

"A jelenleginél nagyobb területet venne el a Fertő tó nádasából és medréből, a környezetére nehezedő turisztikai nyomás sokszorozódna, és ezáltal súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát. A várható kártétel nemcsak a beépítendő területre korlátozódna, mert a megnövekedett autó-, illetve vízijármű-forgalom egy széles zónát és a teljes nyílt vízfelületet érintené" – foglalták össze a probléma természetét.