„Klubrádió

Müller Cecília: Nem szükséges változtatni a kínai vakcina oltási rendjén

12/04/2021 18:02

| Szerző: Klubrádió

A kínai járványügyi központ vezetőjének a Sinopharm vakcina hatásfokával kapcsolatos szombati kijelentései miatt volt kénytelen magyarázkodni. Gao Fu szerint szavait kiforgatták, a cél a hatékonyság növelése lenne. Rusvai Miklós a Klubrádiónak azt mondta, hogy az inaktívált vírus technológiával készült vakcina leve gyengébb az mRNS-vakcináknál, de véd a súlyosabb tünetektől. Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, amíg tudományos vizsgálatok nem bizonyítják, addig nem szükséges változtatni a vakcina oltási metodusán.

Magyarázkodni kényszerült a kínai járványügyi központ vezetője egy nappal azután, hogy egy konferencián elmondta, nem túl magas a hatékonysága a jelenleg használt kínai koronavírus elleni vakcináknak. Gao Fu szombaton beszélt arról, már hivatalosan is vizsgálják annak lehetőségét, hogy más technológiával működő oltóanyagokat is használjanak az immunizáció során. Ehhez képest vasárnap már úgy fogalmazott, kiforgatták a szavait, írja a 24.hu. A kínai járványügyi hatóság vezetőjének közlése alapján a vakcinák kombinálásán gondolkoznak, de megfontolják, hogy a dózisok sorrendjén, vagy a beadásuk közötti időszak hosszán módosítsanak.

Koronavírus - Újabb vakcinaszállítmány kiszállítása Bék
 
Kínai vakcinaFotó: Lehoczky Péter / MTI
 

Másnap viszont úgy értelmezte saját szavait, hogy a hatékonyság javításának módszereit fejtegette. Gao Fu szerint teljes félreértés, hogy a Kínában gyártott vakcinák hatékonysága alacsony lenne. Úgy vélte, az oltási programokat egyre inkább a koronavírus sajátosságaihoz kell majd igazítani.

2021. április 12. A lényeg - részlet 21.04.12. Rusvai Miklós
02:16
00:00
Rusvai Miklós a Klubrádiónak azt nyilatkozta, hogy általában alacsonyabb hatásfokúak a kínaihoz hasonló inaktivált vakcinák, mint a modern mRNS alapúak vagy a vektor vakcinák. A virológus szakember ugyanakkor hozzátette, hogy a halál és a lélegeztetőgépre kerülés ellen ezek is védenek.

2021. április 12. A lényeg - Müller Cecília 21.04.12. Kínai vakcina
00:29
00:00
Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, hogy a kínai Sinopharm vakcina gyenge hatásfokáról kialakult vitában egyelőre nincs döntés. Amíg tudományos vizsgálatok nem bizonyítják, addig nem szükséges változtatni a vakcina oltási metódusán. Az is közölte, hogy pótnapot jelölnek ki azon pedagógusok számára, akik a múlt héten nem jutottak hozzá az oltáshoz.