„Támogassa
A lényeg

MÚSZ: Nem kívánatos Szilágyi Liliána bántalmazó apjának jelenléte a szervezet eseményein

30/03/2022 15:46

| Szerző: Klubrádió

Lezárta vizsgálatát a Magyar Úszó Szövetség Szilágyi Liliána bántalmazása ügyében, melynek eredményeként azt a döntést hozták, hogy az úszónő apja, Szilágyi Zoltán magatartása méltatlan, és a továbbiakban nem kívánatos személy a szövetség rendezvényein.

Szilágyi Liliána tavaly december 29-én jelentette be, hogy az olimpikon édesapja bántalmazta őt testileg, lelkileg és szexuálisan is. Az édesapa, Szilágyi Zoltán tagadta a vádakat, és arra kérte lányát, ne használja a nevét. A Klubrádió is megírta, hogy az úszónő posztjában számolt be apja ellenne elkövetett bántalmazásairól.

Az ügyben januárban indított vizsgálatot a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), melynek eredményeképp Szilágyi Zoltán viselkedését méltatlannak találták, és a szervezet eseményein nem kívánatosnak nyilvánították.

A Telex összefoglalója szerint a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor azzal kezdte, ahogy a fél országot megrázta Szilágyi interjúja, őt is. "Számomra nem volt kérdés, hogy meg kell védeni Lilut az édesapjától. A bizottság egy befolyásmentes vizsgálatra törekedett."

Az elnökség ezt a jelentést megkapta, és úgy határozott: "Méltatlannak tartja Szilágyi Zoltán magatartását, ezért nem kívánatos személynek nyilvánítja a szövetség által rendezett eseményeken, további intézkedésekről később döntenek."

Wladár hozzátette: lehet, hogy jogilag ez nem állja meg a helyét, de erkölcsileg ez a helyes.

Papp Gábor elnök azzal kezdte, hogy több hivatás ötvöződött a vizsgálatra felállított bizottságban, amelyik nem bíróság vagy rendőrség, nem voltak hatósági eszközeik. Az eljárási rendet maguk határozták meg, hogy kiket hallgattak meg, és milyen gyakran üléseztek. Előfordult, hogy hetente kétszer is találkoztak. 16 oldalas jelentést írtak le.

Az édesapa 2018 előtt részt vett az edzéseken, a londoni olimpián is ott volt a medence partján. A 2015-ös kazanyi világbajnokságra pedig mint edzőt akkreditálták. Ezzel úgy érzi, megcáfolták Szilágyi Zoltán, aki azt állította, hogy soha nem volt a lánya edzője. Papp szerint úgy mutatkozott, és úgy is szerepelt, mint egy edző, és nem mint szülő. Ebből adódóan nem nehéz levonni a következtetést, hogy rá is vonatkoznak etikai szabályok.

„Volt egy jogerős bírósági ítélet, ami a kúriát is megjárta: ebben szerepelt a tettlegesség, és az is, hogy Szilágyi Zoltán veszélyezteti a kisebbik gyereke fejlődését.

Brutális bántalmazásról számolt be a pszichológusának. Többen alátámasztották ezt az esetet, az egyik versenyzőtársa: sírva fakadt, amikor erről az esetről beszélt előttünk.

Az érintettek ugyanazokat mondták el, amiket a tévéinterjúban Liliána is. Ellentmondásmentesen, egyhangúan meggyőződtünk arról, hogy a súlyos bántalmazás megfelelt a valóságnak. Egy edzője úgy érzékelte, hogy a téboly határán volt a fojtogatás után. A szexuális visszaélésben nem foglaltunk állást, mert az rendkívül súlyos állítás, és nem volt hatókörünk erre. Liliána arról is részletesen és életszerűen beszélt. Szilágyi Zoltán és Gerda ezeket határozottan cáfolták. Szerintük teljesen életszerűtlen, Gerda úgy állította be, az egész ügy azért van, mert a testvére influenszerkedik, és ezt csak kitalálta” – emelte ki Papp.

A hazai szövetség azt ígérte, hogy a jelentést nyilvánosságra fogja hozni, és a nyilvánosság pártján áll, ugyanakkor abban reménykedik, hogy több ehhez hasonló ügy már nem lesz.