„Ki
A lényeg

Nagy Mártonék azon törik a fejüket, hogyan tudnák államosítani a legjobb fürdőket

24/01/2023 13:13

Nagy Márton növekedési és versenyképességi kabinetje most azon tanakodik, miképpen lehetne kisajátítani a nagyrészt önkormányzati tulajdonban levő fürdőket. Egy munkaanyag ugyanis azt taglalja, hogy a Covid, majd az energiaválság nyomán olyan nehéz finanszírozási és működési problémák jelentkeztek a közfürdőknél és a gyógyfürdőknél, hogy „érdemes lenne újragondolni a fürdők tulajdoni viszonyait” – írja a Telex.

Másképp: a jobb fürdőket most megszerezhetné az állam. Ennek többféle módja is lehet, kisajátítás, vétel, koncesszióba adás. A kormány természetesen a gazdaságosan működtethető, turisztikailag jelentős fürdőkre utazik, hiszen azokat érdemes megkaparintani, amelyek viszont nem ilyenek, azok maradhatnak az önkormányzatnál.

 
Gellért fürdő. Forrás:
gellertfurdo.hu
 

A Telex úgy tudja, hogy a programban közvetlenül kb. 90 fürdőt vettek célba. Egyébként több mint 400 fürdő van az országban, de ebből csak 35-nek van érdemi turisztikai jelentősége. Különösen extrém ötletnek tűnik, hogy az állam azt is fontolgatja, hogy az önkormányzatoktól kisajátítana bizonyos fürdőket, majd azokat aztán koncesszióba adja magánüzemeltetőknek – hívja fel a figyelmet a lap.