„Zajlik
A lényeg

Nekimegy Brüsszel a kormánynak a bolti extraadó miatt

3/10/2024 13:52

| Szerző: Klubrádió

Kötelezettségszegési eljárást indít a kiskereskedelmi adózási rendszer miatt az Európai Bizottság a magyar kormánnyal szemben, egyúttal felszólító levelet küldött, mert a szabályozást a testület szerint nem hozták összhangba az uniós joggal. 

2024. október 03. A lényeg - 2024.10.03. Lattmann Tamás, extra adók
01:03
00:00
Brüsszel szerint a magyar gyakorlat ütközik az uniós közös piac egyik alapelvével, a letelepedési szabadsággal- írja a bizottság közleményére hivatkozva a Telex. Az Európai Bizottság áprilisban kezdte vizsgálni a Spar és az osztrák kormány panaszát, amelyet a magyarországi kiskereskedelmi különadó szerintük diszkriminatív jellege miatt nyújtottak be. A Spar még március elején panaszolta be Magyarországot az EU-nál, mert szerintük sérti az uniós jogot, hogy a főleg külföldi üzletláncoknak 4,5 százalékos különadót kell fizetniük, miközben a franchise-ban működő láncoknak csak 0-1 százalékot. Ezenkívül az árstopot is kifogásolták, amivel a termékek egy részét olcsóbban kellett eladniuk, mint amennyiért beszerezték azokat.

Brüsszel lépése várható volt azok után, hogy már két alkalommal is kérte a különadók kivezetését, köztük a kiskereskedelmi extraterhet is.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász a Klubrádiónak azt mondta, most annyiban más a helyzet ezzel a kötelezettségszegési eljárással, hogy a kormány a helyreállítási terv keretében rögzített és felfüggesztett pénzekhez való hozzáférés részeként külön is vállalta, hogy ezezeket az extra adókat el fogja törölni, de ezeket a kormány eddig nem tette meg. 

(Telex/Klubrádió)