„Köszönjük
A lényeg

Nem ábrázolja öncélúan a mesekönyv a transzneműséget, nem kell büntetést fizetnie a Lírának

24/10/2024 19:05

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Az Esti mesék lázadó lányoknak című kötetben szereplő történet nem ábrázolja öncélúan a transzneműséget és a nemváltást, mondta ki a Szegedi Törvényszék – olvasható a Líra közleményében. Így a bolthálózatnak nem kell befizetnie azt az ötmillió forintos fogyasztóvédelmi bírságot, amelyet Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal rótt ki rá.

A kormányhivatal tavaly szeptemberben ellenőrizte a Líra kecskeméti üzletét, ahol több lefóliázott könyvet is talált. Köztük Francesca Cavallo-Elena Favilli: Esti mesék lázadó lányoknak című könyvét, melyben száz történet közül az egyikben a transznemű Coy Mathisról lehet olvasni. A kormányhivatal végül decemberben fogyasztóvédelmi eljárást indított, mivel álláspontjuk szerint a kötet „öncélúan népszerűsítette a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést és a nem megváltoztatását” – idézi fel az előzményeket a 444.hu.

A hivatal ötmillió forint bírságot rótt ki, és eltiltotta a kereskedőt a könyv forgalmazásától, mivel az üzlet iskolák és templomok bejáratától számított 200 méteres távolságon belül helyezkedik el, így felnőttek számára sem árusítható. A Líra vitatta a büntetés jogosságát, és bírósághoz fordult.

A kormány úgy módosította a rendelet szövegét tavasszal , hogy csak azokat a könyveket tiltja, amelyeknek „meghatározó eleme” a homoszexualitás megjelenítése vagy népszerűsítése, illetve a nem megváltoztatása. A Szegedi Törvényszék szerint a jogalkotó egyértelművé tette, hogy a könyvnél azt kell vizsgálni, hogy annak „meghatározó eleme-e a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának a népszerűsítése.” Mivel az Esti mesék lázadó lányoknak nem esik a jogszabály alá, továbbra is szabadon forgalmazható, a büntetést pedig nem kell befizetni. Az ítélet jogerős, a hatóság legfeljebb rendkívüli jogorvoslatot kérhet, ha a Kúriához fordul.