„Zajlik
A lényeg

Nem avatkozik bele az olasz kormány az antifa-aktivista elleni eljárásba

6/02/2024 12:52

| Szerző: Klubrádió

Tiszteletben tartják Magyarország szuverenitását.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Carlo Nordio igazságügy-miniszter hétfő este közös közleményben hangsúlyozták: tiszteletben tartják Magyarország szuverenitását, és nem avatkoznak bele az itthon letartóztatásban lévő olasz szélsőbaloldali antifa-aktivista ellen indított eljárásba, így nem kezdeményezik a házi őrizetbe helyezést sem.

Az együttes közleményt azt követően adták ki, hogy a két miniszter külön-külön fogadta a Budapesten letartóztatásban levő olasz állampolgár, Ilaria Salis édesapját, Roberto Salist és a fogvatartott ügyvédjét, Eugenio Lascót. A tárcavezetők figyelemmel kísérik Salis ügyét, elkötelezettek a vád alá helyezett olasz állampolgárok jogainak tiszteletben tartatása iránt, de leszögezték:

minden állam jogi önállósággal rendelkezik, nem avatkozhatnak bele az eljárásba.

 
Illusztréció: Flickr
 

Az antifa-ügy vádlottjának apja és ügyvédje azt szerették volna, hogy a nőt Olaszország budapesti nagykövetségén helyezzék házi őrizetbe, amíg a tárgyalás le nem zárul. Tajani hangsúlyozta: Giorgia Meloni miniszterelnök személyesen egyeztetett az ügyben Orbán Viktor kormányfőnél, ő maga pedig Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel. (MTI)