„Zajlik
A lényeg

Nem lehet biztonságosan újraindítani a zaporizzsjai atomerőművet, amíg tart a háború

4/06/2024 11:45

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, Rafael Grossi szerint az újraindítás feltétele a bombázás és más katonai tevékenységek megszüntetése a régióban.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője szerint az újraindítás feltétele a bombázás és más katonai tevékenységek megszüntetése a régióban, majd ezt követően egy állandó külső energiaforrás biztosítása. Ehhez fontos javítómunkálatok szükségesek, amelyek kivitelezését a hadműveletek idején nehezen tartja elképzelhetőnek – közölte az MTI.

A megbeszélésen az orosz fél jelezte a NAÜ által biztonsági okokból leállított hat reaktor újraindítására vonatkozó jövőbeli terveit. Grossi szerint Moszkva terve, hogy az atomerőművet valamikor újraindítják, mivel Oroszország nem akarja leszerelni a létesítményt, de jelenleg ezt még nem tervezik.

A NAÜ vezetője kiemelte, hogy az újraindítás feltétele a bombázás és más katonai tevékenységek megszüntetése a régióban. Ezt követően egy állandó külső energiaforrás biztosítása lesz szükséges. Ehhez elmondása szerint fontos javítómunkálatok kellenek, amelyek kivitelezését a hadműveletek idején nehezen tartja elképzelhetőnek.

Oroszország és Ukrajna egymást hibáztatja azon tüzérségi támadások elkövetéséért, amelyekkel többször is elszakították a létesítmény elektromos vezetékekeit. A zaporizzsjai erőmű a háború kezdete előtt Ukrajna villamosenergia-ellátásának mintegy ötödét biztosította, és többször is kénytelen volt tartalék generátorokkal működni.

A reaktorokat ugyan leállították, de fennáll a veszélye annak, hogy a hűtőrendszereket működtető áramellátás megszűnésével a nukleáris üzemanyag túlmelegszik.