„Zajlik
A lényeg

Nem lesz Conchita Wurst művelődési központ a XV. kerületben

3/02/2022 14:52

| Szerző: Klubrádió

Nem nevezik el Conchita Wurstról a Budapest XV. kerületi Csokonai Kulturális Központot – erről döntött az önkormányzat csütörtöki ülésén. Az ügy előzménye: két helyi fideszes képviselő kiakadt, mert a január 22-i előadáson az egyik férfi szereplő részben női ruhát is viselt (sótartót alakított, a ruha egyik fele vőlegényöltöny = bors, a másik fele pedig menyasszonyi ruha = só volt), és ebben LMBTQ-propagandát véltek felfedezni.

A XV. kerületi önkormányzat idei első testületi ülésén napirend előtt szólalt fel Mihály Zoltánné Kis Mária fideszes képviselő, aki beszámolt arról, hogy megdöbbent a Csokonaiban nemrég bemutatott egyik darabon, amire unokáival együtt ment el. Ahogy a 444 megírta, erről az előadásról posztolt Szalay Kornél Géza fideszes önkormányzati képviselő is, aki LMBTQ-propagandát vélt felfedezni egy férfi színész által viselt “egészben vagy részben női ruha” és egy színésznőn kiszúrt “kockás, alsónadrág-szerű rövidnadrág-féleség” miatt. A férfi szereplő sótartót alakított, a ruha egyik fele vőlegényöltöny = bors, a másik fele pedig menyasszonyi ruha = só volt. A színésznő pedig boxert vagy kockás rövidnadrágot viselt.

A látottak miatt a képviselő hivatalos javaslatot nyújtott be a központ névváltoztatásáért. A sürgőséggel benyújtott indítványában azt írta: „Csokonai nevének a gyalázása nem tűr halasztást (…) keressenek az irányultságukhoz illeszkedő névadót, például az önökhöz közel álló Conchita Wurstot”. (Conchita Wurst az Eurovíziós Dalfesztivált 2014-ben megnyerő osztrák meleg énekes.)

Mihály Zoltánné felszólalásában azt mondta: „A Csokonai Művelődési Központ januári bemutatóján szembesültünk a színpadon szereplő, mennyasszonyi ruhába öltözött szakállas színésszel. Ebbe a művelődési házba sok gyerek jár, köztük az én két unokám is. Kell-e szembesülnie a kiskorú gyermeknek ilyen szexuális irányultságot bemutató előadással?”.

„Ha szétverik a Csokonai Művelődési Központ múltját, ne használják hozzá nemes költőnk nevét, ne alázzák meg Csokonai Vitéz Mihály nagyságát és a Csokonai művelődésiházat, ne bújjanak híres költőnk neve mögé! Vállalják fel döntésüket, és keressenek az irányultságukhoz illeszkedő névadót!”

Legárd Krisztián DK-s képviselő azt kérte, hogy ezt a kérdést ne bocsássák szavazásra, és ne is vegyék fel napirendi pontnak. Indoklása szerint ez az egész képviselőtestület megcsúfolása lenne. Végül szavaztak róla, és az ülésen jelen lévő 18 képviselő 12:6 arányban nemmel szavazott erről a pontról, így ez a kérdés nem került napirendre. 

Íme a képviselő-testületi ülés videón:

Szalay Kornél Géza, aki először adott hangot felháborodásának a videó miatt, 2020-ban robbant be a köztudatba, amikor Orbán Viktor miniszterelnökké választásának 10. évfordulójára köszöntővideót adott ki a Fidesz-kongresszus legfiatalabb küldötte, a korelnök és Szikora Róbert énekes társaságában. A felvételt itt nézhetik meg: