„Ki
A lényeg

Nem lesz népszavazás az eutanáziáról, elutasították Karsai Dánielék kezdeményezését

1/02/2024 18:09

| Szerző: Klubrádió

Megtartotta ülését a Nemzeti Választási Bizottság , amely csütörtök délután három országos népszavazási kezdeményezésről dönt, köztük az életvégi döntések ügyében, az ALS-ben szenvedő Karsai Dániel öccse, Karsai Péter által kezdeményezett népszavazásokról is – ismerteti a hvg.hu.

Az ülésen felszólalt Karsai Péter, Karsai Dániel testvére is. Mint mondta, az ügy megmozgatta az egész társadalmat, és úgy látja, hogy a magyar választópolgárok ki akarják fejezni róla a véleményüket. Ezt gondolja az öccse is, aki délelőtt meglátogatott a kórházban. „Azt kérem, hogy támogassák a népszavazási kérdések hitelesítését” – üzente a tagoknak.

Sasvári Róbert, a bizottság elnöke ugyanakkor arra figyelmeztetett mindenkit, hogy a kérdések nem az eutanáziáról szólnak általában, hanem szerinte "kifejezetten az asszisztált öngyilkosság törvényi tényállásáról". Ezért határozattervezetében ő azt javasolta, hogy tagadják meg annak hitelesítését. Ezt a többi közt azzal indokolta, hogy a kérdés a jogalkotásra irányul, ezért azt kell vizsgálniuk, hogy módosítható-e az Alaptörvény sérelme nélkül a BTK. Szerinte nem, mert az igenek többségével végződő népszavazás olyan szabály meghozására kötelezné a jogalkotót, mely sértené az Alaptörvényt, amit így módosítani kellene. Ez viszont tiltja annak hitelesítését.

Ezzel többen sem értettek egyet, a határozattervezet érvelését Avarkeszi Dezső (DK) egyenesen elfogadhatatlannak nevezte, de a Fidesz és a KDNP képviselői amellett érveltek, hogy bár Karsai Dániel személyes sorstragédiája mindenkit megérint, nekik most a jog és az Alaptörvényben foglaltak alapján kell dönteniük. Az NVB-tagok végül az első kérdést 8 igen, 4 nem ellenében elutasították.

Ahogy a cikkben olvasható, hosszú vita alakult ki a második kérdésről is, melynek során Avarkeszi Dezső utalt rá, hogy Magyarországon csak akkor lehet népszavazási kérdést tartani, ha a kormány úgy akarja. A tagok a második kérdés hitelesítését is 8 igen és 4 nem ellenében utasították el.

Az ülés után tartott sajtótájékoztatón Karsai Péter úgy nyilatkozott, mennek tovább, a szintén ALS-beteg Dunavölgyi Erzsébet és Skripeg Béla viszont könnyek között mesélt csalódottságáról,  írja a hvg.hu.