„Zajlik
A lényeg

Nem lesz változás a HÉV-ek menetrendjében

14/10/2024 15:11

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A MÁV szerint járműhiány nem a menetrendhez szükséges állomány, hanem a műszaki tartalék tekintetében állhat elő.

A fővárosi bizottság nemmel szavazott a HÉV járatritkításra. Ma délelőtt a Fővárosi Közgyűlés közlekedési és városfejlesztési szakbizottsága 8 igen szavazattal egyhangúlag elfogadta a HÉV-járatritkítás elleni közös kiállásról szóló javaslatot – tudósított a testület elnöke, Vitézy Dávid, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a bizottság két fideszes tagja, valamint Lázár János minisztériuma és a MÁV vezetői nem jöttek el a megbeszélésre.

Közben a MÁV kiadott egy közleményt, ebben azt írják, hogy a nem lesz menetrendváltozás a HÉV-eknél. A HÉV-ek jövőre is ugyanolyan menetrend szerint – ugyanolyan gyakran és ugyanolyan kapacitással – fognak közlekedni, mint idén. Járműhiány nem a menetrendhez szükséges állomány, hanem a műszaki tartalék tekintetében állhat elő, hiszen jövőre 4 motorvonat is eléri azt az életkort, ami után azokat már ki kell vonnunk a forgalomból. A többi jármű karbantartásának felgyorsításával és hatékonyabbá tételével azonban megoldható, hogy a rendelkezésre álló járművek mielőbb visszakerülhessenek a vágányokra. Így a menetrendhez szükséges járműállomány 2025-ben is folyamatosan, még egy-egy szerelvény meghibásodása esetén is biztosítható lesz - közölte a MÁV.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a közleményre reagált a Magyar Közlekedési Klub elnöke is. Pongrácz Gergely szerint a  probléma az, hogy feltorlódtak azok a szerelvények, melyeket a vizsga lejárta miatt ki kell vonni a forgalomból - és ez okozza a mostani vitát.