„Zajlik
A lényeg

Nem számít a beruházásstop, az Új Nemzeti Galéria terveit már engedélyezte a kormányhivatal

6/10/2023 14:36

| Szerző: Klubrádió

Az újabb módosított tervekre is megkapta az építési engedélyt a Városliget közepére tervezett Új Nemzeti Galéria szeptember végén – tudta meg a Népszava. Az engedélykérelmet a többi kiemelt állami beruházáshoz hasonlatosan elbíráló fővárosi kormányhivatal egyúttal ahhoz is hozzájárult, hogy a tervezők eltérjenek az országos építési követelményektől, és ezt meg is tették.

A nyilvánosan elérhető tervek alapján az épület alapterülete 13 ezer négyzetméter lesz. Az összalapterület azonban ennél lényegesen több, hiszen a föld alatt három, a föld felett földszint plusz négy emelet épül. Az összes beépített terület így meghaladja majd az 50 ezer négyzetmétert, míg a burkolt felület 18 ezer négyzetmétert foglal el a parkból. A Nemzeti Galéria új otthonának legmagasabb pontja 31,29 méteres lesz, ami nagyjából egy tízemeletes panelház magassága.

Baán László, a Liget projekt kiötlője, miniszteri biztosa ennek ellenére makacsul állítja, hogy az új galéria épülete nem foglal el több helyet a zöldből, mint a korábban itt álló Petőfi Csarnok. Holott a Pecsa a szabadtéri színpaddal együtt sem volt több 11 ezer négyzetméternél, ráadásul a nyitott szabadtéri színpadot, illetve a csarnok 12 méter magas régi épületét nehéz egy kalap alá venni egy 31 méter magas létesítménnyel, még akkor is ha a győztes látványterveken még sok volt az üveg.

Az Új Nemzeti Galéria terveit már eddig is többször módosították és még messze a vége, hiszen ez az ötödik engedélyezési eljárás volt – teszik hozzá a cikkben. A közzétett tervekből két újdonság olvasható ki: a 188 férőhelyes kerékpártároló és a zöldfelület-arány kozmetikázására alkalmas extenzív zöldtető.

„Az Új Nemzeti Galéria építése 2024-25-ben elkezdődhet, ebben az esetben 2027-28-ra elkészülhet” – mondta Baán még tavasszal. Ahogy fogalmazott: ezzel a Liget Projekt átüti az „üvegtetőt”, és szerinte „a millennium óta a legjelentősebb fejlesztési beruházássá válik”. A tervek szerint Új Nemzeti Galéria lesz a fordulópont, ahonnan valóban világhírű kulturális projektről beszélhetünk, épp ezért tartják ezt a legfontosabb célnak.

(Kiemelt kép: Liget Budapest)