„Zajlik
A lényeg

Népszava: Több tankerületi központ még nem fizette ki a tanárok által igényelt iskolakezdési támogatást

18/09/2024 14:49

| Szerző: Klubrádió

A Népszava értesülései szerint bár harmadik hete tart a tanév, több tankerületi központban még nem tudták kifizetni a pedagógusok által igényelt iskolakezdési támogatásokat. A Klebelsberg Központ reagált a lapnak, azt írták: béremelésre ment a pénz.

A munkáltatók béren kívüli juttatásként adhatnak iskolakezdési támogatást azoknak a dolgozóiknak, akik iskoláskorú gyerekeket nevelnek. A támogatást tankönyvekre, tanszerekre, ruházatra lehet felhasználni. A köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban dolgozó pedagógusok számára a státusztörvény végrehajtási rendelete tartalmazza az erre vonatkozó szabályozást. Annak mértéke gyermekenként az augusztus 1-jén érvényes bruttó minimálbér 45 százaléka, vagyis az igényelhető támogatás összege jelenleg bruttó 120 060 forint.

A Népszavához eljutott a Szombathelyi Tankerületi Központ iskolaigazgatóknak címzett levele, amelyben arról írtak, hogy nagy számban érkeztek be hozzájuk kérelmek pedagógusoktól, melyekben iskolakezdési támogatást igényeltek. Az intézményvezetőktől azt kérték, tájékoztassák az érintetteket, hogy a tankerületi központ költségvetésében nem áll rendelkezésre erre a célra elkülönített forrás. Hozzátették, a béren kívüli juttatások egyébként is a munkáltató mérlegelési jogkörébe tartoznak, vagyis nem járnak automatikusan. "Ha az illetményen kívüli juttatásokra költségvetési fedezet biztosított lesz, a kérelmek benyújtásának lehetőségéről értesíteni fogjuk a kollégákat" – írták. A lap értesülései szerint mindez nem vonatkozik a tankerületi központ közvetlen dolgozóira, ők, ha igényelték, kaphattak támogatást.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás a lapnak azt nyilatkozta, nem egyedi esetről van szó, a PSZ-hez is érkeztek jelzések más tankerületekhez tartozó pedagógusoktól. "A Szombathelyi Tankerületi Központ legalább levelet írt, máshol ez sem történt meg" – mondta. Hozzátette: nem érti, miért nem különítettek el erre forrásokat, hiszen a tanévkezdés előre jól megtervezhető időszak. Az idő viszont fogy, az iskolakezdési támogatásokat szeptember 30-áig lehet igényelni. A PSZ elnöke arra biztat minden érintett pedagógust, jelezzék minél többen az igényüket a támogatásra.

A cikk megjelenése után reagált a Klebelsberg Központ a Népszavának, azt írták: "a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény és a végrehajtási rendelete lehetővé teszi béren kívüli juttatások kifizetését, erre a célra azonban központi forrásbiztosítás nem történt, a 2024-es béremelés módját rögzítő kormányrendelet a 2024-ben végrehajtott 32,2 százalékos béremelés teljes fedezetét bérként rendelte el kifizetni. A tankerületekben dolgozó kormánytisztviselők átlagbére jelentősen elmarad a pedagógusok átlagbérétől. A tankerületek alkalmazásában álló kormánytisztviselők esetében a jogszabály kötelező juttatásként írja elő az iskolakezdési támogatást".