„Köszönjük,
A lényeg

Népszava: új EP-frakció létrehozásáról tárgyal Orbán, Babiš és Fico pártja

26/06/2024 19:52

| Szerző: Klubrádió

A Népszava több, egymástól független EU-s forrásból úgy értesült, hogy Orbán Viktor, Andrzej Babiš és Robert Fico pártja tárgyalásokat folytat egy európai parlamenti frakció létrehozásáról.

A jelenleg egyetlen pártcsaládhoz sem tartozó Fidesz, a liberálisokat elhagyó cseh ANO és a szocialistáktól kitessékelt szlovák Smer egy döntően közép- és kelet-európai képviselőkből álló, a politikai fősodorral szemben álló blokkot kíván létrehozni a visegrádi országok bázisán. A Népszava egy informátorának állítása szerint a frakció ötlete Orbán Viktortól származik.

A tömörülésbe várják a Jarosław Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot is, amely az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióját erősíti. Eredetileg ide tartott a Fidesz is, ám a pártcsoport gerincét alkotó olasz kormánypárt, az Olasz Testvérek és az ECR pártcsalád elnöke, Giorgia Meloni kosarat adott neki.

A lap információi szerint a PiS  20 képviselője megosztott a csoport irányvonala miatt, többen aggódnak, hogy Meloni lepaktál a kereszténydemokratákkal és letér az ECR által követett politikai pályáról. Szerdán kétszer is elhalasztották a frakció alakuló ülését, amelyre emiatt valamikor a jövő héten kerülhet sor.

A Népszava úgy tudja, a reménybeli alapítók a frakcióba invitálják Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártját is, amelynek képviselői jelenleg az EP legnagyobb pártcsoportjában, a jobbközép Európai Néppártban ülnek. Miután egyiküket a frakció alelnöknek választották a múlt héten, nem sok esély van rá, hogy távoznak és a visegrádiakhoz pártolnak. Forrásaik szerint azért akadhat elég tartalék az EP függetlenjei között, akik csatlakoznának az új formációhoz. A pártcsoport alakításhoz hét tagállamból 23 képviselőre van szükség.