„Zajlik
A lényeg

Novák Katalin inkorrektnek tartja, ahogy a magyar média viselkedett vele

28/09/2024 14:11

| Szerző: Klubrádió

Nem érez nagy késztetést, hogy interjút adjon „a magyar médiának”, mert azt érzi, abszolút inkorrekten viselkedtek számos ponton – mondta Novák Katalin. A volt államfő a lemondásához vezető kegyelmi ügy februári kirobbanása óta nem adott kimerítő interjút a témában. 

Rövid utcai beszélgetést folytatott a 444.hu riportere Novák Katalinnal egy budai bisztrónál, miután megtudta, hogy a volt köztársasági elnök a vendéglátóhelyen van. Interjúlehetőséget kért az egykori államfőtől, aki azt válaszolta, nem érez nagy késztetést, hogy interjút adjon „a magyar médiának”, mert azt érzi, abszolút inkorrekten viselkedtek számos ponton. Majd, amikor látta, hogy az újságíró, illetve vele lévő kollégája felveszi a beszélgetést, közölte, nem fair, hogy nem tájékoztatták erről előre, és ez is része annak, amiért azt gondolja, hogy nem korrekten bánnak vele. Ezt követően, miközben a riporter még megkérdezte tőle, úgy gondolja, minden választ megkapott-e a magyar társadalom arról, hogyan hozta meg döntését a kegyelmi ügyben, a volt államfő közölte, befejezte a beszélgetést, és a riportert ott hagyva bement a vendéglátóhelyre. –

Novák Katalin 2022 márciusától volt köztársasági elnök, mandátuma 2027-ig tartott volna, de miután 2024 februárjában nyilvánosságot kapott, hogy még az előző évben elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező igazgatóhelyettest, a kitört botrány következményeként lemondott, és azóta új munkahelye van. Mint beszámolójában a 444.hu emlékeztett rá, Novák Katalin azóta nem adott kimerítő interjút a témában. A portál videóriportjában idézte Lázár János építési és beruházási miniszter közelmúltban tett kijelentését, miszerint a kegyelmi ügy a mai napig nincs kellőképpen feldolgozva, elrendezve.

Szombaton megjelent egy rövid videóinterjú a kegyelmi ügy másik politikusi érintettjével, Balog Zoltán volt emberi erőforrás miniszterrel, jelenlegi református püspökkel, aki évekig Novák Katalin főnöke volt annak államtitkári munkája idején, és akinek később ő javasolta a bicskei pedofilügyben elítélt K. Endre kegyelemben részesítését. Balog a videón a Blikk riporterének azt mondta, hibázott, rossz döntést hozott annak idején, az országos egyház vezetéséről ezért akkor lemondott, de ez az ügy benne és a közösségében már egy lezárt történet. Ezzel együtt azt is mondta, hogy a lelki vonatkozásokról, amelyek szerinte most már lényegesebbek ebben az ügyben, szoktak beszélgetni a közösségében, ahol rögös úton járnak, de bízik benne, hogy előre mennek.