„Zajlik
A lényeg

Nyomoz a NAV a lombkoronasétány ügyben

16/07/2024 09:01

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A hivatal különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt nyomoz.

Nyomozás folyik a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében – közölte a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség. Megjegyezték, a korábbi hírekkel ellentétben nem az Európai Ügyészség, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes szerve nyomoz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt.

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő még tavaly áprilisban terjesztett be írásbeli választ igénylő kérdést a lombkoronasétánnyal kapcsolatban, ez alapján folytat nyomozást a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztálya. Az Európai Ügyészség (EPPO) idén februárban átiratot küldött a Legfőbb Ügyészségnek, amely alapján a Transparency International Magyarország bejelentést tett korrupcióra hivatkozva a Nyíradonyban megvalósult lombkoronaösvény-projektek, illetve a nyírmártonfalvai lombkorona tanösvény projekt kapcsán – összesített a hvg.hu.

Az Európai Ügyészség megállapította, hogy a bejelentésben foglaltak nem tartoznak a hatáskörükbe, ezért a Transparency bejelentését a Legfőbb Ügyészségnek küldte meg. A Legfőbb Ügyészség ezt követően a bejelentést és az EPPO átiratát a költségvetési csalás bűntette miatt folyó nyomozásban történő felhasználás miatt a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészségnek továbbította.

A hírhedt lombkoronasétány tavaly tavasszal került a hírekbe, miután a 60 millió forint uniós támogatásból épült szerkezet körül letarolták az erdőt. A támogatást Filemon Mihály fideszes polgármester magánszemélyként nyerte el, az ő tulajdona a letarolt erdő is. Filemon a lombkoronasétányról elsőként beszámoló Átlátszót beperelte, a sajtópert azonban elvesztette.

Filemon Mihály a júniusi önkormányzati választáson újraindult a település vezetői posztjáért, de nem a kormánypártok színeiben, hanem függetlenként, ám végül nem választották újra.