„Zajlik
A lényeg

Önvizsgálatra szólít a kalocsai érsek Bese Gergő és két, gyermekek zaklatásával vádolt pap felfüggesztése után

13/09/2024 15:19

| Szerző: Klubrádió

"...  a visszaélések különböző formáinak pusztító és megrendítő valósága tárul elénk, ahogyan ez az elmúlt napokban is történt egyházmegyénkben" – írta körlevelében Bábel Balázs érsek.

Az érsek azok után szólalt meg, hogy múlt pénteken, egy napon belül három papjáról derült ki a legnagyobb nyilvánosság előtt, hogy – teljesen eltérő ügyek miatt – felfüggesztette őket, írja a 444. Két papot pedofíliával gyanúsítanak, egyikük egy kecskeméti pap, H. Róbert, másikuk egy volt kiskunfélegyházi plébános, R. Gábor. Utóbbit már ki is zárta a papi rendből a pápa, és bírósági tárgyalását várja, előbbi ellen nyomoz a rendőrség.

Bese Gergő dunavecsei plébánosról pedig az derült ki, hogy melegpartikon vehetett részt, illetve tartós intim kapcsolatban lehetett más férfiakkal, noha nyilvános megszólalásaiban fellépett az LMBTQ-közösség ellen. Ő szentelte meg a miniszterelnök irodáját és a kormánypárti Megafont is.

Bábel Balázs körlevelét azzal kezdi: „A lélek ugyan kész, de a test erőtlen”. Majd úgy folytatja: „Különösen akkor szembesülünk ennek a jézusi mondatnak a súlyával, ha a visszaélések különböző formáinak pusztító és megrendítő valósága tárul elénk, ahogyan ez az elmúlt napokban is történt egyházmegyénkben.”

„Az emberek bizalmával és a tekintéllyel való visszaélés bármely formája elsősorban az érintetteket sebzi meg, ezért most figyelmünket fokozottan is feléjük kell fordítani. Segítségünkre van ebben az ilyen esetekre vonatkozó világos és szigorú egyházi és állami törvények maradéktalan betartása, emellett a feladat azonban közös: a meghallgatás, az önvizsgálat és a sebek gyógyítása” – olvasható az érseki körlevélben.

Jézust idézi az érsek, aki azt mondta: „Az igazság szabaddá tesz”. Ez a körlevél nem szolgál konkrétumokkal, se az esetleges hibákról, se a jövőbeli óvintézkedésekről nem esik benne szó, de van benne empátia az áldozatokkal, olvasható a cikkben:

„A Szentírás tanúsága szerint bármely sebzettségben osztozik egész közösségünk – »Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele.« (1Kor 12.26). Az egyház, mint Krisztus misztikus teste, egyszerre emberi és isteni, földi és mennyei. Egyik sem homályosíthatja el a másikat, hanem mindig a megújulás valós lehetőségét biztosítja számunkra.”

Ha púp van a szőnyeg alatt, az jöjjön ki minél hamarabb – mondta a katolikus egyházat érintő botrányokról Gégény István, a Szemlélek főszerkesztője a Klubrádiónak.

(Kiemelt kép: MTI/Kiss Dániel)