„Zajlik
A lényeg

Orbán: A Budapesttől délre eső védműveket is ellenőrzés alá kell vonni

20/09/2024 10:10

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A vízmű szakemberei szerint a Budapesttől délre eső Duna-szakaszon sem fogja meghaladni a vízszint az eddig mért maximumot.

Orbán Viktor az árvízvédelem nyolcadik napján azzal kezdte tájékoztatóját, Lajta egy hosszú, 10 órás tetőzésen van túl, lassú apadás várható. A tegnapi nap folyamán 614 kilométer hosszúságban zajlott a védekezés, ez a mai napra 754 kilométerre emelkedett. A legmagasabb védekezési szinten újabb 114 kilométeren kellett elrendelni. A miniszterelnök szerint a tetőzés előrejelzései eddig pontosnak bizonyultak, ami segíti a védekezést – írja a hvg.hu.

  • A vízügyi ágazatban a tegnap újabb 50 főt,
  • a katasztrófavédők esetében újabb 600 főt,
  • a polgárőröknél plusz 150 főt mozgósítottak,

összességében pedig 6149 fő dolgozott.

Tegnap még 311 ezer homokzsákot töltöttek meg. A nehéz védekezési helyszínek között van Pilismarót, ahol húszezer új homokzsákot helyeztek el. A 11-es főút védekezésénél biztosítottak az alternatív közlekedési útvonalak. Orbán szerint Tahitótfalun és Leányfalun is közel 100 százalékos a védekezés mértéke. Vácon 1500 méter hosszan építettek ki védművet, a Margit-szigeten is minden rendben van.

Új elem, hogy a Budapesttől délre eső védműveket is figyelemmel kell kísérni, eddig Bátán Dunaszekcsőn és Baján. A vízmű szakemberei szerint a Budapesttől délre eső Duna-szakaszon sem fogja meghaladni a vízszint az eddig mért maximumot, Bajánál viszont még meg kell emelni a védművet. Kisorosziban védekezési tartalékot helyeztek le csütörtökön, ahogy Pócsmegyeren is.

A hét végére a miniszterelnök szerint fent kell tartani a védekezést, figyelőszolgálatot, járőrszolgálatot kell tartani minden érintett helyen.