„Zajlik
A lényeg

Orbán arról ír, egyik minisztere váltja majd Matolcsyt a jegybank élén

8/09/2024 22:20

| Szerző: Klubrádió

A kormányfő közvetve közölte, hogy egyik mostani minisztere lesz a Magyar Nemzeti Bank elnöke, miután jövő márciusban lejár Matolcsy György mandátuma a jegybank élén, a kormányban pedig lesz egy gazdasági csúcsminiszter. Közölte, hogy  "békeköltségvetésre" készül, aminek alapját a jövőre célul tűzött 3-5 százalékos gazdasági növekedés megvalósulása kell, hogy megadja. A gyerekek utáni adókedvezmény megkétszerezését, jelentős béremeléseket és új, kkv-kat támogató programot ígér. Közben néhányszor odaszúrt Matolcsynak.

Egyenes beszédnek szánt bejegyzést tett közzé a kötcsei találkozót követően Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogyan képzeli a magyar gazdaság jövőbeni irányításának átszervezését, benne a Matolcsy György jegybankelnök utódjának kiválasztását. Közvetve közölte, hogy egyik mostani minisztere lesz a Magyar Nemzeti Bank elnöke, miután jövő márciusban lejár Matolcsy mandátuma, a kormányban pedig lesz egy gazdasági csúcsminiszter.

„Kell egy Erhard, aki korábban Matolcsy György volt, amíg el nem ment jegybankelnöknek, aki a gazdasági- és a költségvetési eszközöket egyszerre kézben tartó gazdasági csúcsminiszter, és ezt a cselekvési programot le tudja vezényelni. Ennek az embernek a személye összefügg azzal, hogy a március 1-jén sajnálatos módon bekövetkező jegybankelnöki szék megürülése milyen döntésekre sarkallja a kormányt. Nyilvánvaló, hogy aki odamegy, az nem lehet ez a csúcsminiszter, hogy egyenesen beszéljek. Az egyik gazdasági csúcsminiszter, a másik pedig jegybankelnök lesz” – írta Orbán.

Jelenleg a gazdasággal, illetve a  pénzügyekkel két miniszter foglalkozik kiemelten a kormányban, Varga Mihály pénzügyminiszter, valamint Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György egykori jegybanki beosztottja, akivel évek óta konfliktusos a viszonyuk.

A miniszterelnök szerint az átszervezés indoka, hogy összehangolt gazdaságirányítása legyen az országnak, és így megvalósuljon a jövőre tervezett gazdasági akcióterve. „Minél többet hallgatjuk a jegybankelnök urat, annál inkább az az érzésünk, mintha ezzel ellentétes irányba haladnánk, de ez csak a látszat. Valójában jó ütemben haladunk egy összehangolt gazdaságirányítási rendszer felé.”

Közölte, hogy békeköltségvetésre készül, aminek alapját a jövőre célul tűzött 3-5 százalékos gazdasági növekedés megvalósulása kell, hogy megadja. A 2025-ös büdzsébe így Orbán szerint a pénzügyi egyensúly megtartása mellett is bele kell férnie a mára elinflálódott családtámogatások emelésének, a gyerekek utáni adókedvezmény megkétszerezésének, egy Széchenyi-tervre hajazó, kis- és középvállalkozókat támogató programnak, valamint a jelentősebb hazai béremeléseknek is.

„Kell egy bérdinamika. A munkaadók és a munkavállalók egy nagyon dinamikus tárgyalást folytatnak éppen a következő évi bérekről. Ebből a kormány próbál kimaradni, de láthatóan egy nagyarányú béremelkedésben fognak megállapodni a szakszervezetek a munkaadókkal, amire a kormány majd ráüti a pecsétet – nyilván a mi pénzünket is be akarják ide vonni, ami most mellékes –, de jól láthatóan egy többéves, jelentős minimálbér-emelkedésről szóló tárgyalássorozat zajlik ebben a pillanatban. Néhány területen a bérdinamikát már meg tudtuk indítani, ilyen az egészségügy, de most zajlik Magyarország történetének legnagyobb tanárbéremelése is, ami jövőre folytatódni fog” – ígérte a kormányfő.

Orbán megjegyezte, a békeköltségvetés már benne van az asztalfiókban, és "ha Matolcsy elnök úr nem kényszerít rá bennünket, akkor idő előtt nem is kell előhúznunk".