„Klubrádió
A lényeg

Orbán bejelentette a tesztek hatósági árát, hamarabb zárnak a szórakozóhelyek

16/09/2020 18:21

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán ismertette a kormány szerdai döntéseit. Egy koronavírus-teszt se lehet drágább, mint 19 500 forint, október 1-től az iskolákba belépés előtt kötelező lázmérés lesz a diákoknak és a tanároknak, a szórakozóhelyeknek pedig este 11-kor be kell zárniuk.

A kormányfő azzal kezdte: „a járványügyi szakemberek szerint a második hullám valamikor december-január magasságában éri el a tetőpontját, egészen addig folyamatosan védekeznünk kell”. Úgy fogalmazott: az egészségügyet felkészítettük. A védekezéshez szükséges felszerelések, kórházi ágyak, lélegeztetőgépek, és ezek működtetéséhez szükséges orvosok és ápolók a megfelelő számban rendelkezésre állnak.”

A szerdai kormányülésen a koronavírus-járvány terjedése miatt döntöttek arról, hogy (mivel szerintük a vírust külföldről hurcolták be) fenntartják a beutazási korlátozásokat, kötelezővé teszik a maszkviselést a tömegközlekedési eszközök és a boltok mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi intézményekben, ügyfélfogadási irodákban is. A kórházakban és az idősotthonokban a látogatási tilalmat fenntartják, október 1-jétől pedig csak testhőmérésklet-mérés után léphetnek be a diákok és a tanárok az iskolákba.

Megállapították a tesztek hatósági árát 19500 forintban. A szórakozóhelyeket pedig 23 órákor be kell zárni.

Címlapi kép: MTI