„Zajlik
A lényeg

Orbán: Brüsszel pártpolitikai játszmát játszik

21/12/2021 13:58

| Szerző: Klubrádió

Nyílt politikai beavatkozással vádolta meg Brüsszelt Orbán Viktor, a helyreállítási pénzek visszatartása kapcsán. A miniszterelnök szerint az EU pártpolitikai játszmájáról van szó, amivel a magyar ellenzéket támogatja, a mostani kormánnyal szemben.

Nincs az EU-nak jogalapja, hogy megtagadja a helyreállítási alapot. Ez ugyanis egy hitel, amit a mi nevünkben is felvesz az EU. Ezért is jár Magyarországnak az összeg, hiszen a hitelért mi is felelősséget vállalunk – idézi Orbán Viktort a hvg.hu.

A jogszabályok szerint jár nekünk, ezért ez szétveri az uniót, ha nem kapjuk meg a pénzt. Ki fog megbízni a bizottságban, hogyan fogjuk elérni, hogy megszavazzuk az ilyen programokat, ha nem kapunk belőle. Mi biztosan nem fogunk ilyen javaslatot megszavazni a jövőben, ha nem kapunk pénzt - hangsúlyozta.

Ezért pártpolitikai befolyás alatt álló uniós vezetést mutat, hogy nem kapunk pénzt decemberben sem, miközben egyes tagállamok már nyáron megkapták a pénzt.

 
Kormányinfó 12.21.
Klubrádió/Pálinkás János
 

Az a helyzet, hogy az Európai Bizottság politikai játszmát játszik, amivel a magyar ellenzéket támogatják és a kormányt támadják. Ám ez hatástalan, hiszen 1,4 milliárd euró utalás érkezett az uniótól az utolsó negyedévben és ugyanez lesz a jövő év elején is – tette hozzá, kiemelve, hogy ez csak egy program.

Szerinte a fő bűnös Jean-Claude Juncker, aki a Bizottságot politikai testületté alakította. Vissza kell térni oda, ahol José Manuel Barroso elnökségének idején voltunk, amikor a Bizottság a szerződések őre volt.