„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Marine Le Pen mindig kiállt mellettünk

26/10/2021 19:38

| Szerző: Klubrádió

„Magyarországot próbálták többször is keresztre feszíteni az Európai Parlamentben, Marine Le Pen személyesen is, és a pártja is mindig kiállt hazánk mellett” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban, ahol Marine Le Pent, a szélsőjobboldali francia Nemzeti Tömörülés elnökét fogadta. Le Pen szerint „Orbán Viktor nem adja könnyen a bőrét és bátorságot ad Európának”.

Orbán a szokásos körök (migráció, energiaárak elszabadulása) után arról beszélt: a jobboldal megújulásra szorul, és ez csak úgy mehet végbe, ha szövetségeket kötünk egymással. Európai politikai agglegények lettünk – jelentette ki a magyar miniszterelnök, aki szerint jégtörés volt a nyáron elindított európai mozgalom. Júliusban Orbán Viktor és konzervatív szövetségesei közös deklarációval szálltak be az Európai Unió jövőjéről szóló vitába. A Fidesz is csatlakozott Jarosław Kaczyńskinek, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) elnökének július eleji, Európa jövőjét érintő felhívásához. Orbán Viktor szerint az állásfoglalás a nemzetek, a családok és a hagyományos keresztény értékek védelméről szól. A kezdeményezést, amelyben szó van a nemzetállamok megerősítéséről és arról is, hogy bevándorlás helyett családtámogatást javasolnak a kezdeményezők, aláírta a Nemzeti Tömörülés is. 

Orbán Viktor – Brezsnyevet emlegetve – arról is beszélt, hogy a szovjet tankokkal történt beavatkozás durvább, mint a jogállamisági mechanizmus, de ettől még az utóbbi is beavatkozás marad.

Orbán Viktor fogadta Marine Le Pent
 
 Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke fogadja Marine Le Pent, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnökét a Karmelita kolostorban 2021. október 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Marine Le Pen beszédét azzal kezdte, hogy Orbán Viktort bátornak, Magyarországot pedig ellenállónak nevezte, ahol számos hős ontotta vérét. Az unió szerinte már centralizált, pedig sokszínűnek kell lennie. Azt kérte a magyaroktól, hogy tartsanak ki, a miniszterelnökkel kapcsolatban pedig kiemelte, hogy „Orbán Viktor nem adja könnyen a bőrét és bátorságot ad Európának”.

A francia politikus arról is beszélt, hogy ha megválasztják miniszterelnöknek, akkor támogatni fogja, hogy Európa egy másik irányba induljon el. Kérdezték a magyar kormány homofób módosítókkal eltérített pedofiltörvényéről is, de csak annyit válaszolt, ő nem igazságot osztogatni jött ide, ez a magyarok dolga.

(via 24.hu)

2021. október 26. Esti gyors / részlet, Csernyánszky Judit az Orbán-Le Pen találkozóról (21.10.26.)
04:40
00:00

Az Orbán-Le Pen-találkozó utáni sajtótájékoztatón ott volt kollégánk, Csernyánszky Judit is. Az Esti gyorsban azzal kapcsolatban, hogy Orbán szerint agglegények lettek, hozzátette, a magyar miniszterelnök olyat is mondott: valaki elárult minket (talán a Néppártra utalt), de ezt most hagyjuk, mert jó hangulatú volt a tárgyalás Marine Le Pennel.

Szerinte az volt az egész üzenete, hogy Orbán Viktor összeborult a francia szélsőjobbal. Marine Le Pen megígérte, hogy ha elnökké választják, akkor mindenben támogatni fogja Orbánt, aki pedig azt mondta, hogy mivel a CDU-CSU kiesett a hatalomból, újra kell értelmezni az európai jobboldalt. Nagyon fontosnak nevezte az említett felhívást, és szerinte ők Le Pennel felgyorsítják ezt a jobboldali megújulást. Arról nem volt szó, hogy közös európai parlamenti frakcióban ülnek-e majd Le Penékkel. Kiállt viszont Matteo Salvini olasz szélsőjobboldali politikus mellett is, akiről azt mondta: még a tengeren is meg tudta állítani a migránsokat.

Tudósítónk szerint Orbán nagyon tudatosan adagolta a szavait, kifejezéseit, az agglegény szót, a keresztre feszítést, és azt, hogy a Brezsnyev-doktrínát emlegette az Európai Unióval párhuzamba állítva. Arra hozta fel a '68-as példát, hogy szerinte ha a közösségből valaki mást akar, akkor beavatkozik „Brüsszel”. 

Kérdéseket szinte csak a kormányközeli sajtó tehetett fel, az M1, majd szólították a Hír TV-t, de ők nem voltak ott, aztán az Origo következett, végül a franciák.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)