„Zajlik
A lényeg

Orbán: Nem csütörtökön, hanem kedden hagyhatja el a legmagasabb vízszint az országot

22/09/2024 09:08

| Szerző: Klubrádió

Már kedden elhagyhatja a legmagasabb vízszint Magyarországot, de a fegyelem és a figyelem nem lazulhat – mondta a miniszterelnök vasárnap reggel az árvízvédelmi operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Vasárnap reggel is árvízinfót tartott Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta,  „a legfontosabb, hogy nem csütörtökön, hanem kedden, déli irányba hagyhatja el a legmagasabb vízszint Magyarországot. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a fegyelem és a figyelem lazulhat. Ugyanis ma még továbbra is érvényben van a harmadfokú védekezési szint”.

Úgy folytatta: az is jó hír, hogy nem várható olyan mértékű csapadék, amely érdemben befolyásolná az árhullám levonulását. Orbán ezután rátért arra, hogy szombat délután kinyitott a Mosoni-Duna torkolati mű, így a Mosoni-Duna apadása is megkezdődött.

„A dunai árhullám tetőzése jelenleg Dunaföldvár térségben tart. Az ország több helyén is megkezdődött az apadás. Mosonmagyaróvárnál 51, Nagybajcson 188, Esztergomnál 52, Budapesten pedig 21 centimétert apadt a Duna a tetőzés óta” – sorolta a kormányfő.

Ahogy csökken a vízszint, úgy a védekezésben résztvevő emberek száma is. „Tegnap 5344 hivatásos dolgozott a védekezésen, ma 5025 emberre lesz szükség, és míg szombaton 1286 önkéntes civil segítette a munkát, ma már csak 324 fő fogja” – részletezte a miniszterelnök, aki szerint a kritikus területeken, mint Pilismarót, Kisoroszi, Vác, Kismaros nincs érdemi változás. Orbán szerint a fővárosiak hamarosan visszakapják a Batthyány téri metrómegállót. Erről Karácsony Gergely is írt reggeli posztjában.

Orbán azt mondta, hogy már Bátán is 100 százalékos a készültségi szint, ahogy Dunaszekcsőn is. „Madocsára kell most figyelnünk, ott szükség van egy ideiglenes védműre, és nagyjából 600 homokzsákra” – tette hozzá a miniszterelnök. „Összeséségebn azt mondthatom önöknek, hogy sikeres a védekezés, olyan feladatot kell megoldanunk, amit már korábban is megoldottunk” – tette hozzá Orbán mielőtt az újságírók kérdésére válaszolt.

Újságírói kérdésre Orbán Viktor azt válaszolta: október első vagy második hetében pótolják a plenáris ülést az Európai Parlamentben, de arra kérdésre, hogy vállalja-e a vitát Magyar Péterrel, a miniszterelnök csak széttárta a karját, majd annyit mondott: szívesen megy a köztévébe, de hogy kiállna-e Magyarral szemben, arra konkrétan nem adott választ.

(via telex.hu)