„Zajlik
A lényeg

Orbán az EP-vitán: A magyar demokrácia köszöni szépen, jól van, vérbő és erőteljes

9/10/2024 10:33

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

"Miniszterelnök úr, mindenki tudja, hogy vége van" – mondta Magyar Péter Orbánnak

„Azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak. (…) Az Európai Uniónak változtatnia kell, én erről szeretném Önöket meggyőzni” – kezdte beszédét Orbán Viktor az EP plenáris ülésén. Orbán ezután arról beszélt, hogy másodjára áll itt, ebben a pozícióban, és tudja, hogy „hatalmas megtiszteltetés”, hogy meghallgatják őt most – kezdte beszámolóját a Telex.

Az EU helyzete sokkal súlyosabb, mint 2011-ben, vagy bármikor a világban dúló konfliktusok és a migrációs válság miatt. Széteshet a schengeni térség az illegális migráció miatt, Európa veszít a versenyképességéből.

„A magyar elnökség a változás hangja és annak katalizátora kíván lenni” – mondta Orbán Viktor azt fejtegetve, hogy szerinte az európai elnökség politikai felelősséggel is jár. A problémák között Orbán elsőként a versenyképesség kérdését említette meg: szerinte „az EU növekedése az elmúlt két évtizedben tartósan lassabb volt, mint az Egyesült Államoké és Kínáé”.

Orbán szerint drága az áram, de a gáz is: az orosz gázról leválással szerinte jelentős GDP-összegek estek ki, de az energiaárak miatt a befektetők sem olyan lelkesek.

„Ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a zöld átmenet önmagában megoldást kínál a problémára”

Az európai cégek kevesebbet költenek fejlesztésre és kutatása, mint amerikai versenytársaik, különösen igaz ez digitális technológiákra. A migráció nem kompenzálja a kedvezőtlen demográfiai trendeket. A helyzet súlyos, azonnali cselekvést követel, a 24. órában vagyunk, jelentette ki Orbán.

A migráció erősíti a nőgyűlöletet, az antiszemitizmust és a homofóbiát – mondta ezután Orbán, aki erre egyszerre kapott tapsot és fújolást.

Majd így folytatta: Hozzunk létre schengeni summitokat, mert válságban van a schengeni övezet. Hasonló csúcstalálkozók korábban is megoldást hoztak az EU problémáira. Az év vége előtt történjen meg Románia és Bulgária teljes körű csatlakozása a schengeni övezethez – javallta.

 „Tegyük újra naggyá Európát!” – zárta beszédét a magyar miniszterelnök.

EU-elnökség - Orbán Viktor ismertette a magyar uniós elnöks
 
Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti a magyar uniós elnökség programját az Európai Parlament ülésén Strasbourgban 2024. október 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 

Aki után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke következett. Először az Európát sújtó árvizekről beszélt bevezetőjében, külön kitért Magyarország példájára. Magyarország is kérte az unió segítségét, meg is kapták azt, mert megérdemlik a magyarok. Ezután az ukrajnai háborúról beszélt. Von der Leyen szerint még mindig vannak olyanok, akik nem Oroszországot és Putyint, hanem a szabadságáért küzdő Ukrajnát hibáztatják a háborúért. A magyarokat teszik felelőssé az '56-os orosz invázióért? – tette fel a kérdést Von der Leyen. Ezután Csehország és Litvánia történelmi példáját hozta fel. „Nincs olyan európai nyelv, amelyben a béke a megadással lenne egyenlő, a szuverenitás pedig a megszállással” – mondta. Szerinte  csak egy út van, Ukrajna további pénzügyi és katonai támogatása. Oroszországgal fizettetjük meg azokat a károkat, amiket okoz – tette hozzá.

Von der Leyen Orbán versenyképességi kritikájára is válaszolt. Szerinte a határon átnyúló működéssel fontos a belső piac kiteljesítése, hogy ezzel erősödjön majd a versenyképesség. „De azt is látnunk kell, hogy egy kormány az Unióban az ellenkező irányba tart, elsodródik a belső piacról.” Utóbb felvetette: „Hogyan lehet, hogy Magyarország orosz állampolgárokat enged be az EU-ba biztonsági ellenőrzés nélkül? ” Szerinte a magyar vízumrendszer biztonsági kockázatot jelent az összes tagállam számára, a kínai rendőrség magyarországi jelenléte pedig kiskapu a külső beavatkozás számára. 

Később Manfred Weber kapott szót. Az Európai Néppárt elnöke arról beszélt, hogy Orbán beszéde során mindenféléről beszélt, említett például mezőgazdaságot is benne, de „nem említette meg Ukrajnát egyetlen mondattal sem”. „Ön, mint korábbi szabadságharcos ignorálja az ukránok vágyát, hogy nemcsak hogy békében, de szabadságban is éljenek. Alig értem meg, hogy az agresszor mellé áll” – mondta. szerint a korrupció napi szinten okoz gondot Magyarországon. 400 ezer magyar hagyta el az országot a korrupció miatt az elmúlt években, több ezer tanár mondott fel a rossz munkakörülmények miatt, sorolta. Magyar Péter pártja orrhossznyi távolságra van a Fidesztől, ami idegesíti Orbánt. Magyar Péter le fogja győzni Orbánt, és Orbán is tudja, hogy Magyar Péter a jövő, zárta beszédét Manfred Weber.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének elnöke, Iratxe García Pérez kritizálta Orbánt azért is, mert Moszkvába ment, ahhoz az orosz elnökhöz, „aki ukrán gyerekeket vitetett el Oroszországba, és aki iskolákat, kórházakat bombáz le”. „Nincs sajtószabadság, ott van a szuverenitásvédelmi törvény, nincs független bíróság” – sorolta Pérez a problémákat Magyarországgal kapcsolatban. „A saját országát sem tudja megfelelően működtetni, ezért az Európai Unióra mutogat” – mondta Pérez, aki szerint „az igazi patrióta nem a saját hazáján gazdagszik meg”.

A fideszes Gál Kinga  viszont üdvözli Orbán Viktor javaslatait, büszkék a magyar miniszterelnök józan helyzetértékelésére, és visszautasítják az Orbán elleni „hazug támadásokat”.

Az Európai Parlament plenáris ülése
 
Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője felszólal a magyar uniós elnökségi programról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. október 9-én. MTI/Purger Tamás
 
 

A liberális Valérie Hayer szerint Orbán nincs hozzászokva, hogy számon kérjék, pedig most ez történik az EP-ben. „Kicsoda ön ma, hol van az az Orbán, aki egykor a szabadságért küzdött?” – tette fel a kérdést. Hayer szerint Orbán üldözi azokat a családokat, akik nem felelnek meg a világképének. Hayer szerint Orbán rezsimjének alapja a „lopások és a csalások láncolata”. Nem ismer olyan európai országot, ahol egy gázszerelőből egyik percről a másikra milliárdos lesz, majd „fideszes Disneyland” nevezte Felcsútot. Az EP-képviselő szerint Orbán arról beszél, hogy Brüsszelbe küldik a migránsokat, de ezek a migránsok valójában magyarok, akik a korrupció és az önkény miatt menekülnek el Magyarországról. „El kell venni Magyarország szavazati jogát a Tanácsban!” – mondta Hayer.

Terry Reintke, a zöldek elnöke arról beszélt Orbánnak a frakciója nevében, hogy nem látják őt itt szívesen, mert „ez a ház az európai demokrácia háza, nem a korrupcióé és a propagandáé.” Orbán „egy brutális és veszélyes diktátor szolgája lett, Putyiné – tette hozzá .

Orbán Viktor az őt ért kritikákra azt mondta, hogy szívesen vitatkozott volna az elnökségi programjáról, de „láthatóan ez Önöket nem érdekli”. Hozzáfűzte. „Önök politikai intrikákat szeretnek itt rendezni, amiben visszamondják a baloldal összes hazugságát”

Utána Magyar Péter következett a sorban, aki a beszéde előtt odalépett Bóka János EU-ügyi miniszterhez, majd Orbán Viktor miniszterelnökhöz, és mindkettejükkel kezet fogott. Aztán belecsapott: „Örülök, hogy legalább itt nyíltan kérdezhetem az ellenzék vezetőjeként, magyar emberek millióinak nevében” – kezdte beszédét Orbánnak címezve. Reméli, itt végre választ kaphatnak a magyar emberek arra, hogy hogyan került oda Magyarország, ahol most tart. „Önnek minden lehetősége megvolt arra, hogy hazánk a beváltott ígéretek földje legyen” – mondta Magyar arról, hogy Orbán 14 éve többséggel vezeti Magyarországot, mégsem sikerült elérnie, hogy az ország működjön.  Hazaaárulásnak nevezte Orbán Balázs szavait, szerinte „1956 emlékét gyalázta meg az ön mögött somolygó politikai tanácsadója.”. Egyetért abban Orbánnal, hogy fontos a család és a vidék, de közben „pedofilbotrányok rázzák meg” Magyarországot. Soha ilyen kevés gyerek nem született, 60 euró a nyugdíj, demográfiai katasztrófa felé halad az ország,  „Szétzüllesztették az oktatást, évek óta romlanak a magyar gyermekek mutatói” – mondta Magyar, aki beszélt emellett az Erasmus-program hiányáról, illetve arról, hogy Orbán a saját fizetését emelte, míg a pedagógusok, egészségügyi dolgozók, minimálbéren élők nehéz anyagi helyzetben vannak Magyarországon. „Európa-rekorder az infláció, a legmagasabb az ÁFA” – sorolta Magyar a gazdasági nehézségeket.  "Miniszterelnök úr, mindenki tudja, hogy vége van." – summázott a Tisza Párt elnöke. 

Európai Parlament - Magyar Péter és Manfred Weber sajtótáj?
 
Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke és EP-képviselője (b) és Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke sajtótájékoztatót tart Strasbourgban 2024. október 9-én. MTI/Bodnár Boglárka
 

Dobrev Klára szerint Orbán rosszul vezeti az országot:  hiszen nem foglalkozik az emberek bajaival. Helyette az európai értékek és Magyarország elárulásával foglalkozik. Orosz oligarchák érdekét védve vétózik, miközben orosz ügynökök tömege szállta meg Magyarországot. Azért nem reagáltak a programjára, mert senkit nem érdekelt, mondta Dobrev. Szerinte mindenki azt kérdezgeti, hogy mivel zsarolják az oroszok Orbánt.

Deutsch Tamás azzal tromfolt Magyarnak, hogy „bajban van mentálisan” és nem kéne vele politikai szövetségeket kötni. Deutsch köztörvényes bűnelkövetőnek is nevezte Magyar Pétert,  mire Roberta Metsola, az EP elnöke jelezte neki , hogy „a személyes támadások nem illenek az Európiai Parlamenthez”. 

Gerben-Jan Gerbrandy holland EP-képviselő arról beszélt, hogy Orbán Viktor olyan, mint az Austin Powers egyik szereplője, Kicsi Én, aki a főgonosz ölében üldögél.  

„Én legsötétebb oldaláról ismerem Magyarországot: a börtönből” –kezdte a felszólalását Ilaria Salis. Salist azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy a tavaly februári, kitörés napi utcai támadások egyik fő szervezője volt. Több mint egy évig ült magyar börtönben. Az olasz képviselő szerint sokan „modern zsarnokságnak hívják azt, ami Magyarországon van. 

Orbán Viktor rendszere korrupt, nem lojális és rombolja az EU alapvető érdekeit – foglalta össze véleményét  utóbb Tineke Strik holland zöldpárti képviselő.

A Mi Hazánk EP-képviselője, Borvendég Zsuzsanna szerint az EU bünteti Magyarországot, bojkottálni akarják a magyar elnökség programját, nem adnak pénzt a határvédelemre. A magyarok nem kérnek az „öngyilkos zöldpolitikából és az aberrált genderőrületből.” Csak a magyar úttal lehet megvédeni Európát, arra kérte Orbánt, hogy álljon ellen az EU felől érkező nyomásnak. Jean-Paul Garraud, a Patrióták Európáért politikai család képviselője (melynek tagja a Fidesz is) arról beszélt, hogy „állandóan támadják Orbánt, de ő mégis kitart amellett, hogy Európának nem centralizáltnak kell lennie”. Daniel Freund zöldpárti képviselő „diktátor úrnak” és a legkorruptabb politikusnak nevezte Orbánt felszólalásában. Orbán kormányzása alatt 14 ezer milliárd eurót loptak el, mondta. „Adja vissza a pénzünket!” – szólította fel a magyar kormányfőt.

A vita végén Orbán közölte: Magyarország minden követelésnek eleget tett, rendben van a magyar közbeszerzési rendszer és „Magyarország korrupció tekintetében állja a sarat”, jelentette ki. Szerinte Magyarországon elégedettebbek a demokráciával az emberek, mint a többi tagországban. A miniszterelnök sajnálja, hogy ócska propaganda terepévé vált az európai]parlament. Hozzátette: „mindenki tudja, hogy semmi sem igaz” az őt ért korrupciós vádakból, pont ezért viseli jól a vádakat.  Orbán az EU-s pénzekről azt mondta, az EU is „keres a magyarokon”. „Egyszerűen keresni akarnak a magyarokon. Ajánljanak jó dealt” – mondta. 

A magyar demokrácia köszöni szépen, jól van, vérbő és erőteljes”. „Milyen ember az ilyen, aki a saját hazáját támadja?” – mondta Orbán a felszólaló magyar ellenzéki politikusokra. Magyar Pétert is kritizálta.  „Nyilvánvalóan azért vette fel a mandátumát, hogy a mentelmi joga mögé bújjon” – mondta, hozzátéve: akkor ér véget a demokrácia, ha a baloldal nyer.