„Zajlik
A lényeg

Orbán: Soros bírósága döntött a Magyarországra kirótt bírságról

14/06/2024 07:50

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A kormányfő azt mondta, töri a fejét azon, hogyan fizesse ki úgy a büntetést, hogy az jobban fájjon Brüsszelnek, mint Magyarországnak.

Az Európai Bíróság a magyar kormány ellen hozott ítéletével kezdte pénteki interjúját Orbán Viktor a Kossuth Rádión. Magyarországnak azért kell napi egymillió eurót, azaz közel napi négyszáz millió forintot fizetnie, mert nem tartotta tiszteletben az uniós jog szabályait, többek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatérésére vonatkozó eljárások területén. A magyar kormányt elmarasztaló ítéletet a miniszterelnök szerint "Soros György bírósága hozta meg".

Orbán kifejtette, sunyinak, váladékosnak, csigaszerűnek és nyálkásnak tartja a brüsszeli közeget. A kormányfő azt mondta, töri a fejét azon, hogyan fizesse ki úgy a büntetést, hogy az jobban fájjon Brüsszelnek, mint Magyarországnak.

Beszélt találkozójáról a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel. A megbeszélés eredményét Orbán Viktor úgy interpretálja, hogy Magyarország elérte, hogy nem kell háborúba menni Ukrajnába.

Természetesen a hétvégi önkormányzati és EP-választásokról is – a rá jellemző szófordulatokkal – kifejtette véleményét: "utcahosszal nyertük meg az európai uniós és önkormányzati választásokat abban a kérdésben, hogy a magyarok háborút vagy békét választanak".

Orbánnak mérsékeltek a reményei azt illetően, hogy sikerülne létrehozni egy új jobboldali frakciót az Európai Parlamentben. Szerinte ennek az az oka, hogy "két hölgy", Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés vezetője és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök nem tud megegyezni.

(Források: hvg.hu, 24.hu)