„Zajlik
A lényeg

Orbán szerint a szélsőjobb megszerzi Párizst,visszaveszi Varsót, és Európa legnagyobb ereje lesz

6/10/2024 18:26

| Szerző: Klubrádió

Nincs megállás, az egyesülő európai (szélső)jobboldal küzdelmének végén ők vehetik majd kézbe a brüsszeli politikát – erről is beszélt Orbán Viktor, az olasz Liga lombardiai gyűlésén. És a migránsokról. A rendezvényen több más külföldi szélsőjobboldali európai vezető is ott volt.

Az európai (szélső)jobboldal újraegyesítéséről szóló nagy tervet adott elő Orbán Viktor Fidesz-elnök, magyar kormányfő az olasz Liga populista párt hagyományos nagygyűlésének díszvendégeként a lombardiai Pontidában, ahol az európai szélsőjobboldal több más vezetője, így a holland Geert Wilders és a portugál Andre Ventura is ott volt. 

Orbán, aki a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció alapítója, arról beszélt, az egész európai jobboldalt újra kell egyesíteni. „Nincs megállás. A küzdelem végén megfordul majd Párizs, visszavesszük Varsót és Európa legnagyobb politikai ereje leszünk. Akkor kézbe vesszük a brüsszeli politikát, és újra naggyá, erőssé, biztonságossá, gazdaggá és szabaddá tesszük Európát!”

A Liga párt éves gyűlése Olaszországban - Orbán Viktor
 
 Balról a harmadik Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a jobboldali Liga elnöke, mellette sorban Orbán Viktor miniszterelnök, díszvendég, Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, a Patrióták Európáért frakció első alelnöke, Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője, Andre Ventura, a portugál jobboldali Chega párt vezetője a Liga nagygyűlésén a bergamói Pontidában 2024. október 6-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

A migránsok voltak a másik nagy témája, szégyennek nevezte, hogy az Európai Unió 200 millió eurós büntetéssel sújtja Magyarországot, „mert nem engedjük be a migránsokat”. A ténylegesen az Európai Unió Bírósága által hozott döntés kapcsán utalt a magyar kormány üzenetére, hogy Brüsszelbe szállítanák a bevándorlókat Magyarországról. „Ha migránsokat akarnak, meg fogják kapni!” – fogalmazott Orbán a Liga gyűlésén ismét „Brüsszelnek” címezve a fenyegetést.

Orbán védelmébe vette a hazájában jogerős szabadságvesztéssel fenyegetett házigazdáját, Matteo Salvinit, a Liga elnökét, egyben Giorgia Meloni kormányának közlekedési miniszterét, aki a magyar kormányfő szerint hazafi, és Magyarországon hősként ünnepelik, mert lezárta a határokat és megvédte az olaszok otthonait és Európát is.

Az olasz politikus ellen szeptemberben hat év börtönt kért a palermói ügyészség, amiért 2019-ben belügyminiszterként nem engedélyezte az Open Arms spanyol, civil hajó kikötését Lampedusán, 147 bevándorlóval a fedélzetén. Erről Salvini azt mondta, hogy ha valaha jogerőre emelkedne, „emelet fővel” vonulna börtönbe, ugyanis őt le lehet tartóztatni, „de egy egész népet soha nem állíthatnak meg”, írta a 24.hu az Il Giornale című lapra hivatkozva.