„Zajlik
A lényeg

Orbán Viktor: Mi nem szaladunk el Moszkvába

10/09/2024 21:35

| Szerző: Klubrádió

Orbán Kötcsén azt mondta, ők sosem ígérték az embereknek azt, hogy minden problémájukat megoldják vagy hogy megváltják őket. "Egy dolgot ígértünk: hogy mi itt leszünk velük", nem Brüsszelben üldögélünk, nem szaladunk el Moszkvába, nem megyünk amerikai ösztöndíjra – tette hozzá.

Újabb részletet osztott meg Orbán Viktor a kötcsei beszédéből, amelyben arról beszél, hogy két jövő van, a rossz jövő, ami akkor következik be, ha nem a Fidesz nyer, és a jó, a szuverén jövő, amit csak ők tudnak biztosítani. A Fidesz elnöke, akinek évtizedek óta nincs választási programja, azt mondja, nekik van egy állításuk arról, hogy a kormányzásuk mit eredményez: szuverén Magyarországot.

Ha nem ők nyernek, akkor Magyarország alárendeltté válik, mert egyrészt „meg vannak véve kilóra a pasasok”, másrészt pedig nem a semleges gazdaságról meg a függetlenségről beszélnek, hanem a betagozódásról valamilyen blokkba – mondja Orbán. 

Orbán szerint a jobboldal legnagyobb erénye, értéke és fölbecsülhetetlen előnye a baloldallal szemben: a hűség. Orbán azt mondta, ők sosem ígérték az embereknek azt, hogy minden problémájukat megoldják vagy hogy megváltják őket (– ahogy ezt természetesen semelyik másik politikai párt sem ígérte a modern Magyarországon, fűzi a 444.hu).

„Egy dolgot ígértünk: hogy mi itt leszünk velük” – állította Orbán, minden korábbi ígéretéhez képest. Ezek után több állítást is tesz:

„Nem Brüsszelben üldögélünk.” – itt feltehetően Magyar Péterre, a Tisza Párt elnökére utalhatott, aki végül mégis beül az Európai Parlamentbe. Ugyanakkor, a cikkben megjegyzik, hogy két évtizede a Fidesz küldi az országból a legtöbb képviselőt az EP-be, ők küldenek uniós biztost, és a kormánypárti MCC-nek is van brüsszeli lerakata.

„Nem szaladunk el Moszkvába.” –  ehhez képest Szijjártó Péter külügyminiszter rendszeresen repül Oroszországba, például átvenni a Barátság Érdemrendet, a legmagasabb kitüntetést, amit külföldi állampolgár kaphat Oroszországban. De maga Orbán Viktor is 14 év alatt 13-szor találkozott Vlagyimir Putyin elnökkel, többnyire Moszkvában, EU-s miniszterelnökként egyedül még Ukrajna orosz lerohanása után is kilátogatott idén. 

„Nem megyünk amerikai ösztöndíjra.” – Orbán Viktor mások mellett a szintén fideszes Németh Zsolttal 1992-ben a German Marshall Fund ösztöndíjasaként járt az Egyesült Államokban. Szijjártó Péter már harmadikos gimnazistaként, 1995-ben jelentkezett a Soros Alapítvány pályázatára, és az elnyert támogatásnak hála egy fél évet az USA-ban tölthetett.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)