„Zajlik
A lényeg

Óriás algaevőhalra bukkantak a Hévizi-tóban

4/04/2023 06:21

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Haltani Társaság egyik olvasója számolt be róla, hogy a Hévízi-tó forrásbarlangjában készült víz alatt készített videóban látott egy furcsaságot, ami kíváncsivá tette őt.

A szervezet Mit fogtam? című rovatának címzett levelében képet is mellékelt az érintett halról.

Íme::

 
Forrás: Magyar Haltani Társaság
 

A Magyar Haltani Társaság akvarisztikai szakértője előbb azt válaszolta, hogy a fotón egy orinocoi algaevőharcsa (Pterygoplichthys multiradiatus) látható, de később helyesbített, a képen látható állat ugyanis egy óriás algaevőhal (Ptergyoplichthys pardalis).

Az óriás algaevőhal hétköznapi beceneve a plekó. Az Akvaristalexikon szerint  közel minden állatkereskedésben beszerezhető, ami sajnálatos probléma, hiszen mérete végett csak a legnagyobb szobai akváriumokban szabadna tartani. Ezzel szemben nagyon gyakran 50-100 literes medencékbe is megvásárolják, melyek teljességgel alkalmatlanok a plekók tartására. A most fogott példányt nyilván egy felelőtlen akvarista engedte el a tóban.

A faj Dél-Amerika északi részén, Peruban és Bolíviában őshonos, ezért a fehérvizes esőerdei körülmények a legmegfelelőbbek a számára – írta a Sokszínű vidék.