„Támogassa
A lényeg

Orosz műkorcsolyázók indultak a magyarok helyett az ifi vb-n

2/03/2023 07:17

A kanadai műkorcsolya és jégtánc junior vb-re egyetlen magyar versenyzőt sem nevezett a magyar szövetség, helyettük három, Oroszországban és egy, Franciaországban született versenyző képviseli hazánkat, írja a 24.hu.

Korcsolyázók Budapesten
 
Korcsolyázók Budapesten
 
Budapest, 2022. december 26. Korcsolyázó emberek az óbudai Fő téren kialakított ideiglenes jégpályán. MTI/Lakatos Péter
Fotó: Lakatos Péter
 

 

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy mintha a Kósa Lajos fideszes politikus által vezetett Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ezt a tényt el is akarná titkolni, hiszen nem közölt információt a Calgaryban zajló junior műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságról, amelyen a kinti verseny honlapja szerint jégtáncban magyar színekben a Maya Benkiewicz/Mark Shapiro kettős, előbbi Franciaországban, utóbbi Moszkvában született és orosz állampolgár, a férfiaknál a szibériai Tiumenben született, szintén orosz állampolgár Aleksandr Vlasenko, a nőknél a moszkvai születésű, de egy éve már magyar állampolgár Polina Dzsumanyijazova indult.

A négy műkorcsolyázóról a lap megjegyzi, egyikük sem beszél magyarul, és Vlasenko kivételével mindannyian külföldön készülnek fel, de a versenyeken magyarként indulnak.

Hasonlóan a februári felnőtt Európa-bajnoksághoz, amikor pedig csak egy magyar képviselte a magyarokat, mellette négy orosz és egy ukrán születésű sportoló indult magyar színekben.

A szülők felháborodott levelet írtak a Kósa Lajos parlamenti képviselő által vezetett szövetségnek, és Sebestyén Júliát és az örmény-orosz szakmai vezetőket, a szakági sportigazgató, Gurgen Vardanjant, és feleségét, a szövetségi kapitányt, Jeranjak Ipakjant is bepanaszolták. Szerintük 2018 óta olyan rendszert építettek ki, amelyben a mindennapok része a megfélemlítés és a megalázás, ez pedig nem teszi lehetővé a magyar tehetségek fejlődését, továbbá nem a magyar válogatott tagjait és edzőik tudását fejlesztették, hanem inkább sportolókat importáltak, ezért is mentek többen külföldre a magyar versenyzők közül.

Február 16-án a MOKSZ elnöksége rendkívüli elnökségi ülés keretében foglalkozott a kialakult helyzettel, de a mai napig nincs az ülésnek, vagy az ott hozott határozatoknak nyoma, a szövetség a lap kérdéseire nem válaszolt.