„Klubrádió
A lényeg

Oroszi Beatrix (epidemiológus): A jó, a rossz és a csúf verzió

22/10/2021 09:29

| Szerző: Klubrádió

A szakemberek szerint a mostani helyzetre már nem elegendő csak az oltás, a maszk használata és a távolságtartás is szükséges lenne a romló számok megfékezésére. A kormány az ünnepekre való tekintettel éppen most függeszti fel a járványvédelmi intézkedéseket.

Jakab Zsuzsanna, a WHO vezérigazgató-helyettese az IME szakfolyóirat infekciókontroll konferenciáján tartott előadásán aggasztónak nevezte a koronavírus delta-variánsának terjedését. Szerinte az oltás segít csökkenteni a vírus terjedését, de önmagában ez nem elegendő, más védekezést is be kellene vezetni, hisz ennél a variánsnál 80 %-os átoltottság felett van a nyájimmunitás küszöbe, amit nem fogunk elérni – írja a Népszava.

Jakab szerint két forgatókönyv lehetséges:
– Az egyik szerint a világ legtöbb országában a lehető legtöbb embert beoltanak, ezzel legyőzhető a járvány,
– a másik szerint pedig a folyamatosan mutálódó vírust csak a gazdagabb országok tudják követni újabb és újabb fejlesztésű vakcinákkal, amikkel védik a lakosaikat; míg a szegényebb országoknál marad a régi, akkor már kevésbé hatékony vakcina.

A WHO ezért is szorgalmazza, hogy a különböző régiókban egyenlő eséllyel jussanak hozzá a vakcinához és céljuk, hogy év végére világszerte az emberek 40, jövőre pedig 70 százaléka be legyen oltva.

Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai munkacsoportjának vezető epidemiológusa azt állítja, hogy ezúttal már kevés lesz csak az oltás a járvány megfékezésére. Keveset tesztelünk, és ráadásul az enyhe tünetek miatt meg sem lehet becsülni, hogy milyen mértékben fertőződött meg az ország. oroszi mindenképpen javasolja a harmadik oltást is.

A szakember három lehetséges forgatókönyvet említett: a jó, a rossz és a csúf verziót.
Jó: ha sikerülne a vírus terjedési sebességét jellemző továbbadási rátát legfeljebb 1,2-es szinten tartani, akkor maszk nélkül is lapos maradhatna a járványgörbe. Ez nem fog menni, jelenleg ez a mutató 1,3.
Rossz: ha nem nő látványosan a jelenlegi átoltottság, akkor a szezonális hatások, a maszk mellőzése és a nagy rendezvények miatt tovább romolhat a járványhelyzet, sok lesz a megbetegedés, kimerül az egészségügyi rendszer.
Csúf: mutálódik a vírus, nem tudjuk utolérni, így a covid és a szezonális influenza vírus együttes hatására rengeteg ember súlyosan megbetegszik és így merül ki a kórházi ellátó rendszer.

Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója a szakmai fórumon arról beszélt, hogy jelenleg a 6-11 évesek körében növekszik hihetetlen mértékben a megbetegedések aránya, a pandémia felfutásában döntő szerepük lesz a gyerekeknek, és ők a legkevésbé védettek. ( A védőoltás számukra most van engedélyezési fázis alatt.) A 12 évnél idősebbek ugyan már kaphatnak védőoltást, ám az átoltottságuk nem éri el a 49 százalékot, és ez nagyon kevés a delta megállításához – írja a lap.