„Zajlik
A lényeg

Oroszországi útjairól kérdezte egy német újságíró Szijjártót, mire a válasz: Próbáljon meg viselkedni!

11/10/2024 16:19

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter a Szentpétervári Nemzetközi Gázfórumra látogatott, erről így kérdezte a német közszolgálati ZDF riportere: "Értelmezhetjük úgy itt a részvételét, mint egy újabb magyar provokációt Brüsszel felé?" Mire a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki a háború kitörése óta tizenegyedszer járt Oroszországban, úgy reagált: "Mi nem vagyunk egy Jawohl-nemzet, oké?".

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter energetikai fórumon vett részt Szentpéterváron, ahol közölte: „ha tetszik, ha nem, a realitás az, hogy hazánk biztonságos és kedvező áron történő földgázellátása nem lehetséges az Oroszországgal való együttműködés nélkül”.

A minisztert a német közszolgálati ZDF televízió riportere kérdezte, a beszélgetésről Szijjártó osztott meg egy részletet Facebook-oldalán.

„Értelmezhetjük úgy itt [az orosz energetikai fórumon] a részvételét, mint egy újabb magyar provokációt Brüsszel felé? Vagy mi a részvételének az oka?” – tette fel kérdését a német újságíró. Szijjártót vélhetően felbosszantotta a riporter, ugyanis bár először mintha otthagyta volna, nem sokkal később visszafodult és úgy reagált: „Inkább próbáljon meg viselkedni. Próbáljon meg tisztelettudó és udvarias módon viselkedni Magyarország felé, jó?”.

Majd azt kérte a német újságírótól, hogy próbálja meg megérteni a dolgokat, és ne legyen tiszteletlen egy országgal. Miután többször megkérdezte a riportertől, hogy milyen provokációról beszél, Szijjártó úgy folytatta: „szuverén joga egy országnak, hogy eldöntse, milyen rendezvényen vesznek részt a miniszterei, vagy milyenen nem.”

„Mi nem vagyunk egy Jawohl [igenis]-nemzet, oké?” – mondta a külügyminiszter. És hozzátette, hogy Magyarországnak senki nem diktálhat, „sem a német kormány, sem a zöldek Németországban.”

David Pressman amerikai nagykövet arra hívta fel a figyelmet pénteken, hogy Szijjártó tizenegyedszerre utazott Ororszországba a háború kitörése óta.