„Zajlik
A lényeg

Orvvadászok helyett Fico titkos találkozóit rögzítette a szlovák rendőrség

26/10/2021 17:27

| Szerző: Klubrádió

Orvvadászok helyett véletlenül Robert Fico titkos találkozóit rögzítette a szlovák rendőrség, ahogy maffiózókhoz közeli emberekkel egyeztet – írja az Azonnali. A volt miniszterelnök mellett Robert Kaliňák volt belügyminiszter, egy maffiózó ügyvédje, egy másik maffiózó apja, és egy letartóztatott korrupt rendőrfőkapitány fia szerepel a többórányi kép- és hangfelvételen.

A portál a Denník N információira hivatkozik, amelyek szerint a rendőrségnek többórányi kép és hangfelvétele van egy hétvégi házban tartott találkozóról, amin részt vett Robert Fico háromszoros miniszterelnök, a szociálpopulista Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) elnöke, akinek kormányzásához a nagy korrupciós ügyek kötődnek; Robert Kaliňák, a Fico-kormányok belügyminisztere, Fico egyik legközelebbi szövetségese; Marek Para, a Kuciak-gyilkossággal vádolt, felmentett, majd újra megvádolt oligarcha, a más bűncselekmény miatt már elítélt Marian Kočner ügyvédje, aki más korrupciós ügyek gyanúsítottjait is védi; ifj. Tibor Gašpar, a 2020 őszén a rendőrség teljes korábbi vezetőségével együtt letartóztatott korábbi rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar fia, szintén ügyvéd, aki korrupciós ügyek gyanúsítottjait is védi; és Miroslav Bödör, a szintén letartóztatott, korábban a rendőrség vezetését gyakorlatilag bűnszervezetként irányító oligarcha, Norbert Bödör apja. A társaság a nagy korrupciós ügyek folyamatban lévő kivizsgálásáról egyeztetett.

A megfigyelés legális volt, a nyitrai járási bíróság engedélyezte egy másik ügyben: a gyanú szerint a hétvégi házban orvvadászatból származó húst dolgoztak fel. A rendőrség összesen kilenc találkozót figyelt meg júliustól szeptemberig, a kamera és a mikrofon egy a falon függő vadásztrófeába volt elrejtve.

Az Aktuality hírportálnak – ennél a lapnál dolgozott a 2018-ban meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak – sikerült megszereznie a rögzített felvételeket. A lap által hétfőn nyilvánosságra hozott részleteken az látható-hallható, ahogy

  • Fico egyezteti a politikai tevékenységét Miroslav Bödörrel: megbeszélik, Fico mikor tart tüntetést, amire Bödör azt mondja, szervez rá neki embereket;
  • Fico ifj. Gašparral folyamatban levő büntetőügyekről és az ezekben kulcsszerepet játszó egyik a rendőrséggel együttműködő vádlottról, a pénzügyőrség volt vezetőjéről, Ľudovít Makóról beszélget;
  • Kaliňák volt belügyminiszter tanácsokat kér Para és ifj. Gašpar ügyvédektől, hogy ha kihallgatják, miket és hogyan mondjon konkrét találkozókról és személyekről. Mindkét ügyvéd a Tisztítótűz-akció vádlottjait is védi, hozzáférnek a vádirathoz és a tanúvallomásokhoz, ismerik a nyomozók taktikáját; a felvételeken szabályos oktatást tartanak Kaliňáknak, hogy milyen kérdésekre számítson és azokra hogyan reagáljon.

A cikk szerint a Robert Fico titkos találkozóin elhangzottak arra utalnak, hogy míg az exkormányfő egyre hangosabban vádolta a a korrupciós ügyeket kivizsgáló különleges egységet (NAKA) a vizsgálatok manipulásával, pont ő és szövetségesei azok, akik igyekeznek befolyásolni a nyomozások kimenetelét.

Hétfő este Robert Fico is megszólalt a felvételekkel kapcsolatban: Facebook-videójában azt állítja, a felvételekből semmi több nem derül ki annál, mint amiket ő elmond a sajtótájékoztatóin. Szerinte a különleges ügyészség „bizonyító erejű válságát” támasztja alá, hogy egy ellenzéki párt vezetőjének megfigyelésére adtak parancsot.

A különleges ügyészség szerint azonban a felvételek egészen másról szólnak: alátámasztják, hogy a politika, a gazdasági élet és a jogi képviselet területéről több ember igyekszik befolyásolni a legsúlyosabb büntetőügyekben folyó eljárásokat, hitelteleníteni és kriminalizálni a NAKA nyomozóit és a különleges ügyészséget, ahogy azt is megerősítik a felvételek, hogy a bűnüldöző szervektől arra nem jogosultakhoz kerülnek ki információk.

(via Azonnali)