„Zajlik
A lényeg

Pandadiplomáciával enyhítenek az amerikai-kínai kapcsolatokon

16/10/2024 05:43

| Szerző: Klubrádió

A kínai-amerikai kapcsolatok javulásának jeleként két óriáspanda érkezett az Egyesült Államokba.  A két új állat érkezése fontos mérföldkő, hiszen tavaly novemberben az állatkert utolsó három pandája is visszatért Kínába. Sokáig úgy tűnt, a növekvő amerikai-kínai feszültségek miatt nem érkeznek új állatok, ám Hszi Csin-ping kínai elnök ígéretet tett a barátság követeinek küldésére.

A washingtoni Smithsonian Nemzeti Állatkert új lakói, a hároméves Pao Li és Csing Pao tegnap érkeztek Virginiába. A ritka diplomáciai gesztus nagy várakozást keltett, különösen azután, hogy az elmúlt években az USA visszaküldte a legtöbb pandát Kínába - számol be az al-Jazeera

Az óriáspandák korábban Washington egyik jelképeinek számítottak, és visszatérésük pozitív hatással lehet a város turizmusára is.

A Nemzeti Állatkert felkészült az új lakók fogadására: felújították a pandák élőhelyét, új sekély medencéket és bambuszállványokat állítottak fel. A látogatók azonban még nem találkozhatnak az állatokkal, mivel azoknak egy hónapos karanténon és akklimatizációs időszakon kell átesniük.

A „pandadiplomácia” hosszú múltra tekint vissza: 1972-ben, Richard Nixon történelmi kínai látogatását követően érkeztek az első pandák ajándékként Washingtonba. Azóta több tízéves együttműködési megállapodás született a két ország között.

A kínai nagykövetség szóvivője reméli, hogy a pandák érkezése új lendületet ad a Kína és az Egyesült Államok közötti cserekapcsolatoknak, és segít stabilizálni a szélesebb körű kétoldalú viszonyt is.