„Zajlik
A lényeg

Pár órával Orbán előtt Habony Árpád is elrepült Floridába márciusban

12/09/2024 08:27

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Így értesült a Szabad Európa.

Egy máltai regisztrációjú magángéppel repült Habony Árpád politikai tanácsadó Floridába éppen aznap, amikor Orbán Viktor is megérkezett Donald Trump mar-a-lagói rezidenciájába – értesült a Szabad Európa. 

A bőrüléses Bombardier 6000-es luxusgép március 7-én csupán néhány órával Szijjártó Péter külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök gépe előtt érkezett meg West Palm Beachre Habonyékkal a fedélzetén. A magángép egyébként nem Habonyé, valószínűséggel csak bérelték az amerikai körútra.

A lap republikánus forrásai szerint a magyar stáb Donald Trump tanácsadóival is találkozott. 

OGY2014 - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde
 
Habony Árpád.MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 

Habony 2019 óta szoros kapcsolatot ápol a volt amerikai elnök, Donald Trump exnagykövetével, David Cornsteinnel.  Cornstein tavaly azért lobbizott, hogy Trump kampánystábjába is felvegyék Habonyt. Több washingtoni és magyar kormányközeli forrás megerősítette a Szabad Európának, hogy Habony nem hivatalos tanácsadóként többször találkozott a republikánus kampánystábbal.

A floridai út után Habonyék gépe még Buenos Airesbe is tett egy kitérőt. Habony a radikális elnökhöz, Javier Mileihez közeli emberekkel találkozott, szintén azzal a céllal, hogy felajánlják tudásukat Argentína vezetőjének, magyar részről ugyanis nem csak az amerikai jobboldal felé próbálják meg eladni a Fidesz sikerének receptjét. Egy kormányközeli intézetnek dolgozó forrás szerint „volt erre vonatkozó igény, hogy ezt a hogyan lehet egymás után négy választást megnyerni dolgot miként lehet pénzre váltani. Habony más országokban is házalt ezzel, európai országokban is meg Dél-Amerikában is. De nem mindenhol járt sikerrel. Amerikában kevésbé lehet elsütni ezt.”