„Zajlik
A lényeg

Pert nyertek a megfenyegetett háziorvosok

22/07/2023 15:29

| Szerző: Klubrádió

A Debreceni Törvényszék kimondta, az új ügyeleti szerződés tartalmát a háziorvosoknak és a Mentőszolgálatnak közösen kell meghatároznia. Megsemmisítik a kormányhivatalok határozatait.

Pert nyertek azok a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei háziorvosok, akik nem írták alá az ügyeleti szerződést – írta meg 24.hu a MedicalOnline értesülése alapján. A kormányhivatalok tavasszal határozatokban kötelezték őket, hogy annak ellenére is vegyenek részt az új ügyeleti rendszerben, hogy nem írták alá a szerződést, az ellenszegülőket bírsággal és a működési engedélyük visszavonással fenyegették meg.

A Debreceni Törvényszék július 19-i ítéletében a vitatott közigazgatási határozatokat megsemmisítette, és a hivatalokat új eljárás lefolytatására kötelezte. A bíróság kimondta azt is, hogy a szerződés tartalmát – így például a díjazás kérdését, a sürgősségi ellátás feltételeit, az utazási költségtérítést, a helyettesítés rendjét – az Országos Mentőszolgálatnak és a háziorvosoknak közösen kell meghatározniuk. Az ítéletet végre kell hajtani, legfeljebb a Kúriától kérhetnek a hivatalok rendkívüli jogorvoslatot.

Koronavírus - A háziorvosok lehetőség szerint csak telefonon
 
Háziorvosi rendelő, Miskolc, 2020. március 24.
 
Fotó: MTI/Vajda János
 
 

Azokban a megyékben, ahol az új ügyeleti rendszert bevezették, a járási tiszti főorvosok levélben figyelmeztették az új szerződést alá nem író háziorvosokat, hogy teljesítsék kötelezettségüket, és vállaljanak havonta két alkalommal délután négytől este tízig ügyeletet. Az ellenszegülőket a kormányhivatalok 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő bírsággal és a működési engedélyük visszavonásával fenyegették meg határozataikban. Miután minderről a sajtó is beszámolt, a MOK jelezte, vállalja a háziorvosok perköltségeit, akik pertársaságokba tömörülve támadták meg a kormányhivatalok határozatait. A Győr-Moson-Sopron megyei háziorvosok is bírósághoz fordultak, de ott még nem született döntés.