„Ki
A lényeg

Plébános, aki Orbánért imádkozik: Hozzá fogható nem nagyon akad

7/06/2022 08:41

Osztie Zoltán plébános arról híres, hogy prédikációiban Orbánt Viktort dicséri és a kormányfő születésnapján misét tart érte. A Népszava interjút készített a férfivel, aki szerint a kormányfő születésnapján tartott miséi biztosan hozzájárultak a Fidesz kétharmados győzelmeihez. Emlékei szerint tizedjére tartott az egyébként református Orbánért hálaadó szentmisét.

KÉSZ-kongresszus Budapesten
 
KÉSZ-kongresszus Budapesten
 
Budapest, 2019. szeptember 14. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Osztie Zoltán plébános, a KÉSZ korábbi elnöke köszöntik egymást a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán a Parlamentben 2019. szeptember 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

Azt mondta, "semmifajta kultuszról nincs szó". Az ország miniszterelnökéért imádkozott. Amikor az interjúban rákérdeztek, hogy akkor Gyurcsányért is imdákozott-e, azt felelte: "Hát, külön szentmise keretében nem. Először nyilván az ő megtéréséért kell imádkozni."

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán diktátor-e, ahogyan arról a misén beszélt, és ez számára elfogadható-e, azt felelte: "Ha a szónak abban az értelemében vesszük a diktátort, hogy egy vezető diktál, akkor erre még szükség is van. A magyar nyelvnek ezt a szófordulatát használtam ki. Diktál, tehát elöl jár, megmutatja az irányt, vezet", de szerinte félreértették az ezzel kapcsolatos mondandóját.

Szerinte "a miniszterelnök úrnak egészen kiváló és hasonlíthatatlan kvalitásai vannak, nem beszélve a több évtizedes politikai gyakorlatáról, tapasztalatáról. Hozzá fogható nyilván nem nagyon akad, én legalábbis nem látok ilyet".