„Zajlik
A lényeg

Poltot az oroszokkal kapcsolatos hazaárulásról kérdezték, megjött a válasza

13/04/2022 12:00

| Szerző: Klubrádió

Vadai Ágnes DK-képviselő írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Polt Péternek, azt kérdezve, hogy mi történik azután, hogy kiderült, orosz hekkerek évekig figyelték meg a magyar kormányzat szervereit, írja a 24.hu. Vadai megkérdezte Poltot, hogyan értelmezi a hazaárulás bűntettének Btk. 258. paragrafusa szerinti tényállását.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Budapest, 2020. április 7. Vadai Ágnes, a DK képviselője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 7-én. MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

 

Vadai Ágnes szerint Polt Péternek az erről szóló cikk megjelenésekor hivatalból eljárást kellett volna indítania Szijjártó Péter külügyminiszter ellen, aki úgy vette át az orosz külügyminisztertől a barátság érdemrendet, hogy tudott róla, hogy a tárcáját az oroszok "lehallgatják".  Orbán Viktor is elismerte, hogy az összes magyar minisztérium folyamatos kibertámadás alatt áll.

Vadai Ágnes szerint Orbán Viktornak a támadásokról tudnia is kellett, mert azokat szinte lehetetlen úgy véghez vinni, hogy fölismerhető nyoma ne maradjon, de ennek ellenére a kormány leépítette a magyar kibervédelmet, a támadások tényét pedig eltitkolta a nyilvánosság és az ország előtt:

Hazaárulást az a magyar állampolgár követ el, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn - idézte a törvényt Vadai, aki szerint "aki tisztában van vele, hogy az őrizetére bízott értékeket rendszeresen ellopják, és ezt nemcsak hagyja, hanem elő is segíti, majd eltitkolja, az nem áldozat, hanem bűnsegéd. Vadai megkérdezte a legfőbb ügyészt, hogy indított-e hivatalból eljárást például hazaárulás alapos gyanúja miatt?

Polt Péter azt írta, hogy a kérdést feljelentésként értékelte, és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította, de a rendőrség tájékoztatása szerint már a cikk megjelenése napján, hivatalból nyomozást rendeltek el a Btk. 423. § (1) bekezdésébe ütköző információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúja miatt, írja a 24.hu.