„Támogassa
A lényeg

Publicus: A fideszesek többségének sem tetszik, hogy Budaházy kegyelmet kapott

17/05/2023 08:56

| Szerző: Klubrádió

A fideszesek többsége is rossz döntésnek tartja, hogy Novák megkegyelmezett Budaházynak.

A magyarok többsége – a megkérdezettek bő háromnegyede – hallotta, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a pápalátogatásra hivatkozva kegyelmet adott a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgynek és társainak – derül ki a Publicus Intézet friss kutatásából.

A Népszavának készített kutatás rámutat, az embereknek alapvetően nincs problémájuk az elnöki kegyelmi lehetőségével, 54 százalék szerint normális, hogy a törvény ezt lehetővé teszi. Igaz, a Fidesz-KDNP szavazóinak csaknem kétharmadával szemben az ellenzékieknek csak négytizede vélekedett így. Novák Katalin, mint azt lapunk megírta, a Budaházy-ügy előtt is a szokásosnál gyakrabban élt kegyelmi jogkörével: míg elődei jellemzően 100 esetből kettőt, ő a kérvények 5,67 százalékát hagyta jóvá, ami az elmúlt 25 év legnagyobb aránya.

Míg az államfői kegyelem alapvetően nem zavarja az embereket, Budaházy ügye már igencsak megosztotta a közvéleményt, és ebben az esetben a kormánypártiak is kritikusabbak a táborukból érkezett Novák Katalinnal.

Kevesebb mint felük szerint hozott jó döntést a hazai szélsőjobb ikonikus alakjának szabadon engedésével, míg az ellenzékieknek csak öt, de még a bizonytalanoknak is mindössze nyolc százaléka vélte megfelelőnek az intézkedést.