„Zajlik
A lényeg

Rácz András: A kijevi gyerekkórházat orosz robotrepülőgép találta el, bármit is hazudik Moszkva

10/07/2024 15:39

| Szerző: Klubrádió

Rácz András Oroszország-szakértő több pontban szedte össze a bizonyítékokat arra, hogy miért hamis az az állítás, amit a magyar kormánypárti média is átvett, miszerint Patriot rakéták okozták volna a szörnyű bombázást.

Ahogy arról beszámoltunk, súlyos orosz támadás ért egy kijevi gyerekkórházat, több gyerek megsérült. A Magyar Nemzet pedig ezzel kapcsolatban az orosz propaganda dezinformációját tálalta, ami szerint amerikai Patriot rakétákkal találták el az intézményt.


"Két nappal a támadás után már teljesen biztos, amit az első pillanattól sejteni lehetett: a kijevi Ohmatdit gyerekkórházat orosz robotrepülőgép találta el, konkrétan egy H-101-es - írta az ezzel kapcsolatban közzétett posztjában Rácz András Oroszország-szakértő. - Bármit is hazudik Moszkva és a magyar kormánymédia."

Pontokba szedi, mik a bizonyítékok az orosz támadásra:

"1. Egyrészt, több térfigyelő kamera is rögzítette a robotrepülőgép becsapódását. A H-101-es viszonylag lassú, hangsebesség alatti típus, így normál térfigyelő kamerák is képesek értékelhető felvételeket készíteni róla. Nagyon jellegzetes, könnyen felismerhető alakja van.

2. Másrészt, a becsapódás helyszínén az ilyenkor megszokott módon igyekeznek összegyűjteni a támadó fegyver darabjait is (teljesen rutin munka), és a darabokból is megállapítható, hogy H-101-es volt.

3.Harmadrészt, a kórházat ért pusztítás egyszerűen túl súlyos és túl kiterjedt ahhoz, hogy légvédelmi rakéta okozhatta volna, hiába állítják ezt az oroszok.

Ők két típusról beszélnek, a NASAMS-ről és a Patriot-ról. A felvételeken viszont jól látszik, hogy a kórház egy kisebb épülete részben leomlott, a főépületben is súlyos károk keletkeztek és a robbanás több száz méteres körzetben betörte az ablakokat.”

A szóban forgó "egy régebbi, hangsebesség alatti, repülőgépről indítható, sugárhajtású eszköz. Felszerelhető hagyományos robbanófejjel is (ez a H-101-es változat), vagy termonukleáris töltettel is (H-102). A három, hadrendben álló orosz hadászati bombázórepülőgép típusból kettő, a Tu-95 és a Tu-160 biztosan képes indítani a H-101-et."

Rácz András arról is ír, hogy "Kijevet a Patriot légvédelmi rendszer PAC3-as rakétái védik. Ezekben a robbanótöltet mintegy 18 kilogramm tömegű. A NASAMS által használt Sidewinder rakéták töltete mintegy 9 kilogramm, és a másik, NASAMS-ből kilőhető rakéta, az AIM-120 AMRAAM robbanófeje is csak mintegy 20 kilogramm. Ezeknek a légvédelmi rakétáknak a robbanótöltete egyszerűen nem elég nagy ahhoz, hogy akkora, strukturális pusztítást végezzen, mint ami az Ohmatdit kórházat érte."