„Klubrádió
A lényeg

Reagált Orbánnak az ukrán nagykövet: A sírban lesz csak stratégiai nyugalmatok

4/03/2022 14:36

| Szerző: Klubrádió

"Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz" - üzente a magyar kormánynak, szó szerint sírva Ukrajna budapesti nagykövete, Ljubov Nepop egy péntek délutáni konferencián a 444 beszámolója szerint. Nepop arra utalt, hogy Orbán Viktor a stratégiai nyugalom kifejezést kezdte el használni az ukrajnai háborúval kapcsolatban.  „Ti lesztek a következők, Putyin nem fog megállni!” – mondta Magyarországra utalva.

A 444 tudósított a zártkörű budapesti konferenciáról, amelyet a Political Capital szervezett

„Sokat tesz a Nyugat, de nem eleget. Meg lehetne állítani az oroszokat, de most fegyver nélkül állítanak meg tankokat az emberek Ukrajnában. A megszállt városokban a himnuszunkat éneklik a tereken. Több segítség kell!” – mondta.

Megindultságában sírva beszélt Nepop arról, hogy a Nyugat nagyon elkésett a szankciókkal, pedig a háború előtt kérte az ukrán kormány, hogy büntessék meg Oroszországot, hátha meg lehet előzni a legnagyobb bajt.

„Nagyon sok embernek kellett meghalnia, hogy végre lépjenek. De még mindig lenne mit tenni. Hány embernek kell még meghalnia, hogy lépjenek?” – többek között az energetikai üzletek felmondására célozhatott, hiszen így folytatta: „Fontosabb a rezsicsökkentésetek, mint emberek élete?”

Azt mondta, a nyugati és így a magyar kormány még nagyobb támogatása azért is kulcsfontosságú, mert ha Putyin legyőzi Ukrajnát, akkor utána megy tovább, mert vissza akarja állítani a szovjet érdekszférát. „Ti lesztek a következők, Putyin nem fog megállni!” – mondta. Szerinte a NATO önmaga védelmében sem maradhat ki ebből a „harmadik világháborúból”.

Emlékeztetett: Magyarország komoly sérelme, hogy 1956-ban nem kapott nyugati segítséget az oroszok ellen. Felhívta a magyarok figyelmét, hogy most, amikor hasonló helyzetben vannak az ukránok, ne álljanak a rossz, vagyis az orosz oldalra.

Megköszönte azoknak a magyaroknak a kiállását, akik tüntettek az orosz nagykövetség előtt. Azt is megköszönte, hogy milyen sokat segítenek az ukrajnai menekülteknek.

Arra emlékeztette még a magyarokat, hogy kárpátaljai magyarok is harcolnak is az oroszok ellen. „Legyenek részesei a győzelmeknek, ez a magyar nemzet háborúja is az agresszor ellen” – mondta még.

 
Ljubov Nepop
 
Forrás: Ukrán Nagykövetség honlapja
 

A New York Times budapesti tudósítója, Benjamin Novak is azt írta: az ukrán nagykövet szenvedélyes beszédében több segítséget kért Ukrajnának és reflektált Orbán Viktor „stratégiai nyugalomról” szóló irányvonalára az országa ellen indított orosz háború tükrében. Eszerint azt mondta: „Stratégiai nyugalom a sírban lesz”.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, a közmédiának adott interjújában jelentette ki, hogy „háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség”. Azt meggyőződését is megerősítette, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. Majd a március 4-i, a Kossuth Rádiónak adott „interjújában” is használta a kifejezést, egy válaszon belül kétszer is: „Nem véletlenül tanácsolom mindenkinek, aki ma közélettel foglalkozik, azt, amit úgy hívunk, hogy stratégiai nyugalom.” És „Tehát egy ilyen zaklatott helyzetben könnyű hibázni. Ezért mondom azt, hogy nyugalom, stratégiai nyugalom. Tehát nem szabad semmilyen elkapkodott, gyors, megfontolás, kellő megfontolás nélküli döntést meghozni, mert abból baj lesz.”

Ljubov Nepop nemrég, még a háború előtt a Klubrádiónak is interjút adott, a beszélgetést ide kattintva olvashatják.

(Kiemelt képünkön egy kijevi lakóház, amelyet orosz támadás ért február 27-én. Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)