„Köszönjük
A lényeg

Rengeteg otthontalan embert találtak az éjjeli utcákon

15/10/2024 06:18

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kovács Gaby

Összesen 461 otthontalan embert számoltak össze Budapest közterületein október 11-én a Hungária körúton belül eső területeken  – mondta Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke a fővárosi hajléktalanszámlálás első eredményeiről tartott sajtótájékoztatón.

Az önkéntesek bevonásával készült felmérésen 133 fekvő hajléktalant regisztráltak, valamint 328 “ücsörgő, járkáló, guberáló” hajléktalant, utóbbiakról kinézetük, ruházatuk, holmijuk alapján valószínűsítették, hogy fedél nélküliek, illetve az önkéntesek további 30 üres alvóhelyet is felfedeztek.

Győri Péter elmondta: a megszámolt hajléktalanok 78 százaléka férfi, és többségük a középkorú, 30-49 éves korosztályból kerül ki. Míg a szállókon jellemzően sok az idős, a közterületen éjszakázóknak mindössze 3 százaléka volt 65 év feletti – fűzte hozzá. A vizsgálatból kiderült az is, hogy a hajléktalanok többsége (58 százalék) egyedül volt, de meglepően sokan párban (20 százalék) és csoportban (22 százalék) tartózkodtak köztereken – folytatta, jelezve: a számlálásban nincsenek benne az ellátórendszerben rögzített, szállókon, menhelyeken alvó hajléktalanok, mert kifejezetten a köztéren éjszakázókat regisztrálták.

Győri Péter hangsúlyozta: jövőre tervezik Budapest Hungária körúton kívüli területének felmérését, és szeretnék 3-5 évente megismételni a vizsgálatot annak érdekében, hogy mindenki bekerülhessen az ellátórendszerbe.

Breitner Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai igazgatóhelyettese kiemelte: tudatosan dolgoznak azon, hogy "ezek a számok ne maradjak meg az akadémiai tudás szintjén." Breitner Péter kitért arra is, hogy a BMSZKI naponta mintegy 3 ezer hajléktalannal áll kapcsolatban, akik közül 1230-an aludtak az elmúlt napokban átmeneti szálláson, 650-en éjjeli menedékhelyen, 120-an pedig családok átmeneti otthonában. Beszámolt arról is, hogy a hajléktalanok között magas, 30 százalékos a pszichiátriai betegek aránya, a BMSZKI ezért már három olyan szállást is üzemeltet, ahol kifejezetten őket látják el. Hozzátette: az addiktológiai problémákkal küzdők számára is megnyitottak egy házat, ahol engedélyezett az alkoholfogyasztás.

(MTI)