„Zajlik
A lényeg

Republikon: A fideszes szavazók többsége is támogatná az euró bevezetését

8/02/2022 16:55

| Szerző: Klubrádió

A válaszsadók döntő többsége tisztában van azzal, hogy Magyarország jelenleg nem tudja teljesíteni a közös fizetőeszköz bevezetéséhez szükséges kritériumokat, de még a fideszes szavazók döntő többsége is pártlná a fizetőeszköz bevezetését.

A Fidesz-KDNP-t támogatók 51 százaléka is úgy gondolja, hogy amennyiben Magyarország teljesíti a feltételeket, be kell vezetni az eurót hazánkban. Az ellenzéki összefogás szavazói körében ugyanez a szám 67 százalék. A kormánypártiak 40, az ellenzékiek 25 százaléka nem ért egyet az állítással – írja a Népszava. A Republikon Intézet által megkérdezettek 26 százaléka szerint azonban soha nem lesz Magyarországon használatban a közös európai valuta.

A kutatásból az is kiderül, hogy a válaszsadók döntő többsége tisztában van azzal, hogy Magyarország jelenleg nem tudja teljesíteni a közös fizetőeszköz bevezetéséhez szükséges kritériumokat.

A magyarok mintegy kétharmada szerint összességében pozitív hatása lenne az euró bevezetésének. Az összehasonlító elemzés szerint a magyarok aggódnak a legkevésbé az euró bevezetését követő áremelkedés miatt, jelentős arányuk szerint a közös valuta stabilizálná az árakat.

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje korábban azt ígérte, hogy amennyiben megnyeri a választást 5 éven belül bevezetik az eurót itthon is. Az MNB egykori elnöke, Bod Péter Ákos sem tartja lehetetlen vállalkozásnak az euró bevezetését, csak a megfelelő kondíciók kialakítása időbe telik.